До 6 000 лв глоба за недопускане на контролен орган в магазина за храни

До 6 000 лв глоба за недопускане на контролен орган в магазина за храни

До 6 000 лв глоба или имуществена санкция грози собствениците на магазини при недопускане на контролен орган на територията на обекта. Това предвиждат промените в проектозакона на Закона за храните, които Комисията по земеделие прие на второ четене днес. В документа е записано, че на глоба или имуществена санкция подлежи лице, което не предостави на контролните органи необходимите документи и данни или възпрепрятства изпълнението на служебните им задължения, включително вземането на проби.

При неспазване на хигиенните изисквания в обекти на производители, преработватели и търговци на храни наказанието е до 4 000 лв., а ако на обекта извършват дейност лица без необходимата квалификация, глобата е до 2 000 лв.

Според представители на производителите на храни и напитки, които присъстваха на срещата, Законът за храните е дълго чакан и много необходим за бизнеса. „Считаме, че предложеният текст до голяма степен отговаря на нуждите на ХВП и защита в интересите на обществото, решава дългогодишни проблеми като регистрацията на търговските обекти, отпадането на изискванията за обозначаване на дарението на всеки продукт, които пречеха за даряването на храни на хранителната банка и много други“, посочи Яна Иванова, изпълнителен директор на „Храни и напитки България“.

Законопроекта за Закон за храните урежда изискванията към безопасността на храните; изискванията при производство, преработка и дистрибуция на храни; етикетирането и рекламата на храни; правата и задълженията на бизнес операторите, които произвеждат, преработват и дистрибутират храни; редът за извършване на хранително банкиране и дарение на храни; транспортирането и дистанционната продажба на храни; правомощията и задълженията на контролните органи по храните; функциите на Националния съвет по храните и други. Във втората редакция на закона влезе и уредба на изискванията за натуралните минерални, изворните и трапезните води.

Народното събрание прие на второ четене днес изцяло нов Закон за управление на агрохранителната верига, чиято цел е да се премахнат различията в регулаторната уредба и регистрационните режими на търговските обекти./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG