Съветът на ЕС иска да се разработят мерки за предприемачество на младите хора в селата

Съветът на ЕС иска да се разработят мерки за предприемачество на младите хора в селата

Съветът на ЕС излезе със заключения за това, че е необходимо страните-членки на ЕС да насърчават подходи за намаляване на различията между градските и отдалечените/селските райони, както и да разработят междусекторни мерки, които да отразяват възгледите и гледната точка на младите хора в тези райони.

Последните заключения на Съвета се отнасят до създаването на възможности за младите хора в селските и отдалечените райони. В заключенията се отчита фактът, че населението на ЕС, и особено в селските и отдалечените райони, застарява. От друга страна, урбанизацията е идентифицирана като една от настоящите основни движещи сили на промяната със значително въздействие върху различни политики на ЕС. Тези тенденции налагат необходимостта в селските и отдалечените райони да се гарантира повече достъпност до обществени и търговски услуги, качествени работни места и образование, цифрова и материална инфраструктура, обществен транспорт и отдих.

В документа се насърчава предприемачеството, в това число социалното, както и различните възможности за заетост в селското стопанство и други икономически дейности. Държавите членки се приканват да насърчават младите хора да вземат трайно участие в живота на местните общности чрез различни видове активни граждански дейности, например доброволчество и солидарност. Държавите членки и Комисията се приканват също така да насърчават полезните взаимодействия между програмите и инициативите на ЕС като „Еразъм+“, Европейския корпус за солидарност, Европейския социален фонд и Гаранцията за младежта.

Съветът на ЕС приканва да се повиши осведомеността сред младите хора и цялото население в селските и отдалечените райони за възможностите, които техните местни общности предлагат./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG