Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

Купи 1 книга: Зарази поне един човек с любовта към книгите

В момента книжният бранш е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, а издаването на нови книги в настоящата ситуация е изключително трудно, а за голяма част от издателите почти невъзможно.

Ето защо автори, издатели и книжари се обърнаха с призив за подкрепа към читателите. Националната кампания "Купи 1 книга" стартира на 2 април, Деня на детската книга, под надслов "За да я има книгата".

Мисията на инициативата "Купи 1 книга" е да обедини усилията на обществото в единна цел и посока - да помогне на книгата днес, за да я има в бъдеще. Да призове всеки, който може да отдели средства да закупи книга или да дари книги за кауза, да се включи в кампанията за спасяване на книгата чрез специално създадената уеб страница на инициативата www.kupi1kniga.com.

До момента в нея са се включили над 200 издателства и онлайн книжарници и се реализира с активната подкрепа на Асоциация "Българска книга".

 

Разговаряме с Виктория Бисерова, която представлява издателствата "Ентусиаст" и "Апостроф" и Книжен център "Гринуич" в София:

- Ще ни разкажете ли повече за кампанията "Купи 1 книга" и как се роди идеята за нея?

- Идеята се роди спонтанно, както се случва с всички добри инициативи. След първоначалния шок, който съпътства всяка криза, винаги е време за промяна.

Много се радвам, че подобно широко браншово обединение се случи в името на бъдещето на книгата. Идеята беше приета много положително от нашата браншова асоциация и се реализира само за няколко дни.

 

- Как виждате оптимистичния резултат от една такава кампания?
- Лично за мен, кампанията ще е успешна, ако съумеем да я трансформираме от кризисна в подкрепяща сектора и бъдещето на книгата. Смятам, че всички, ангажирани с производството и разпространението на книгите, сме длъжници на книгата. Време е да информираме читателите и институциите какъв е процесът една идея за история да се превърне в книга, да извадим на светло голямото семейство на книгата.

На преден план естествено са авторите и писателите, понякога преводачите и художниците, но зад книгата стоят още редактори, коректори, страньори и дизайнери, рецензенти, агенти, печатари и много други.

 

 

- Трудностите, които срещнахте при организирането на кампанията и които продължават и в момента?
- Силно казано е "трудности", по-скоро бих назовала процеса като "аргументиране на различна гледна точка". Призивът "Купи 1 книга" не е буквален търговски апел. Зад тези думи стои различен смисъл - подкрепата на читателите е нагледен пример за солидарност и съпричастност в тази кризисна ситуация.

Дълбоко вярвам, че малките усилия на всеки от нас могат да помогнат за спасяването на книгата като ценност и да гарантират нейното бъдеще.

- В кампанията "Купи 1 книга" се включват над 200 издателства, какво са случва в едно българско издателство в момента. Особено, ако не е много голямо?
- В кампанията се включиха над 200 издателства и книжарници. Проблемите са различни в зависимост от профила на изданията при издателствата, от обема на магазините при книжарниците и пр. Извънредните мерки и социалната дистанция доведоха до затваряне на много книжарници, възпрепятстваха срещите с читатели и това доведе до невъзможност книгите да се закупят.

Затова и кампанията "Купи 1 книга" има за цел да насърчи онлайн продажбите, като насочва читателите към електронни магазини.

Издателствата са по-облагодетелствани от гледна точка на възможност за работа, тъй като лесно се реорганизира издателската дейност в дистанционна работа. Много колеги не издават нови книги, но очаквам, веднага след промяна на мерките, да бъдат публикувани ценни издания.

 

- Можете ли да направите някаква прогноза как ще изглежда българският книжен пазар след излизането от кризата, в която се намират всички търговски сектори?
- Очаквам да се увеличи издаването на електронни книги. Българският пазар не се доближи до световните нива на интерес към електронните книги. Мисля, че всяко дигитално съдържание ще бъде предпочитано дълго време след кризата.

По отношения на темите, които ще се търсят - прогнозирам бум на книгите, свързани с депресии и тревожност, изданията за самопознание и книги за преквалификация и продължаващо образование.

 

- Може ли да се очакват някакви мерки от държавата и имате ли предложения за такива?
- Важна подкрепа от държавата идва в точния момент. Министерство на културата отпусна средства на библиотеките за закупуване на книги. Тази мярка е ценна не само за производителите, но и за читателите и библиотекарите.

Надявам се държавата да предприеме още действия, а ние от гилдията сме насреща с идеи. Мисля, че намаляването на цените за доставка на печатни издания също би облекчило разходите на книжарниците и на читателите.

Програмата на Министерство на културата "Помощ за книгата" ще е важна подкрепа за затруднените издатели да реализират проектите си.

 

Ще оцелее ли книгата, такава каквото я познаваме като книжно тяло?
- Твърдо вярвам, че книжното тяло никога няма да загине. Трудностите пред книгата могат да бъдат свързани само с кризи на идеи, но не и с технология.

Винаги ще се запознаваме с книгите чрез тяхното физическо тяло. За децата тактилното сетиво е много важно за опознаване на света, четенето на книги със семейството пък изгражда силна емоционална връзка, по-късно използваме книгите за игри и ранно образование на децата. Така се изгражда читател - в компанията на книги и чрез техните истории и герои.

 

- Какво чете българинът в момента?
- Рязко се е промени търсенето на цели теми.

Засилено се поръчват книги за депресии и тревожност, в т.ч. и издания за детската тревожност и наръчници как да се справят родителите. Възроди се интересът към трилърите и криминалета.

Радвам се, че детските книги се радват на публика, акцентът сега е върху занимателните издания. Съвсем закономерно не се продават пътеводители.

 

Книгата за вас е...
- Моето спасение. Имам късмета да работя това, което обичам, и също така в трудни моменти да ме намират книги, от които имам нужда.

 

- Какво четете вие в състоянието на изолация, в което сме всички?
- Ръкописи на бъдещи книги. Надявам се скоро да възобновим публикуването на нови заглавия. Нетърпелива съм да проследя как тази криза ще се отрази на темите в книгите.

 

- Вашият списък с книги, които бихте препоръчали?
"Змийско кълбо", защото Мориак прави забележителна аутопсия на човешкото сърце.

"Любимецът на жените", защото Себастиен Жапризо успява да свали всички маски.

"Непознатото дете", защото Е. Т. А. Хофман ни подарява творчество, което отстоява свободата на фантазията срещу ограничението на конвенционалността.

 

- За финал ще ни кажете ли какъв е апелът ви към четящия човек?
- Да зарази поне един човек с любовта към книгите!

 

Интервю на Тина Философова

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG