Промяна в ПМС № 70: До 14 дни от предаването на стоката търговецът ще се разплаща с производителя

Промяна в ПМС № 70: До 14 дни от предаването на стоката търговецът ще се разплаща с производителя

Търговец, закупил продукти от производител, трябва да ги заплати до 14 дни от предаването на стоката и след представяне и приемане от страна на търговеца на съответната фактура за доставка. Това предвижда обнародваното днес в Държавен вестник Постановление № 118, с което се изменя и допълва Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, във веригите от магазини, представляващи търговски обект.

 

Изисквания за производство

В документа се посочва, че в търговските обекти ще се предлагат мляко и млечни продукти, които са произведени от 100 % сурово мляко, добито от животни, отглеждани в животновъдни обекти, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. При производството на кисело мляко е допустимо спазване на изискванията, заложени в утвърдената от производителя технологична документация, относно допълнителните суровини.

Изискванията за производство се прилагат за кисело мляко и йогурт, включително айрян и млечнокисели напитки, с изключение на плодови, ароматизирани с ядки или концентрирани млечнокисели продукти, напитки и млечни десерти; заквасена сметана; пастьоризирано прясно мляко (ниско- и високотемпературно и UHT) с изключение на биосертифицирано UHT; бели саламурени сирена (включително вакуум опаковани); цедено мляко, катък; кашкавал; извара; кефир.

 

Млечните продукти без аналог остават по щандовете на магазините

Целта на направените изменения и допълнения е да се прецизират текстовете на постановлението и да се осигури възможност да се подкрепят български фермери, като същевременно се гарантира изкупуването на българско сурово мляко, без да се допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.

Размерът на заетата площ за излагане на всеки един от продуктите, сумиран с площта за излагане на съответния продукт, произведен от регионални производители, следва да заема не по-малко от 90 на сто от цялата площ за излагане, отредена за този вид продукт в търговски обект./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG