Безлихвени заеми за общините с одобрени проекти по морската програма

 Безлихвени заеми за общините с одобрени проекти по морската програма

Общините бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство, които обикновено разполагат с малък бюджет и приходи, често срещат трудности да осигуряват собствени средства за междинни и окончателни плащания към изпълнителите на техните проекти. При предишния програмен период местните власти имаха възможност за ползване на безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“. С помощта на този механизъм успешно беше приключено изпълнението на проектите от бенефициентите общини по ОПРСР, припомнят от аграрното министерство.

Това е една от причините да бъде разработен подобен механизъм и за този програмен период. Подготвен е проект на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините за финансиране на разходи за междинни и окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за морско дело и рибарство.

Общините с договор и без задължения към ДФЗ ще получават помощ

Временните безлихвени заеми от централния бюджет ще могат да се отпускат на общини с одобрени проекти по ПМДР 2014 – 2020 г., които са сключили административен договор с Министерството на земеделието, храните  и горите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, допълнително споразумение към договора за определяне размера на безвъзмездната финансова помощ след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка и/или налагане на финансови корекции, както и договор с изпълнител за съответния проект. Необходимо е общините да нямат и задължения към Държавен фонд „Земеделие“, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията или задължението е по акт, който не е влязъл в сила. Заемът ще се отпуска на общината за извършване на междинни или окончателни плащания на разходи по изпълнението на съответния проект.

 

Колко ще е голям заемът

Размерът на заема, който ще се предоставя на общината за извършване на междинни плащания ще е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи, включени в заявките за плащане, и платеното по проекта авансово плащане от Държавен фонд „Земеделие“.

Заемът за извършване на окончателно плащане ще е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи, включени в заявките за плащане, и платените по проекта авансово и междинни плащания от Държавен фонд „Земеделие“. В проекта специално е посочено, че недопустимите разходи за изпълнението на конкретния проект ще се осигуряват от общината.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” ще заявява в Министерство на финансите до 10-то число на месеца необходимия месечен лимит за заеми. Въз основа на представената заявка, Министерство на финансите ще залага общ месечен лимит за безлихвени заеми от централния бюджет за общините по отделна бюджетна сметка в Българска народна банка. Титуляр на сметката ще бъде Държавен фонд „Земеделие”. Лимитът за безлихвени заеми за всяка община ще се определя от Държавен фонд „Земеделие”.

В едномесечен срок от отпускане на заема, Държавен фонд „Земеделие” ще превежда одобрената безвъзмездна финансова помощ в размера на ползвания заем по конкретния договор на съответната община./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG