Четири бронзови медала за България от виртуалната Международна олимпиада по биология

Четири бронзови медала за България от виртуалната Международна олимпиада по биология

IBO Challenge 2020  бе наименованието, под което се проведе тазгодишният специфичен виртуален формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). 31-ото издание на МОБ трябваше да се проведе в началото на юли в Нагасаки, Япония. Поради наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки, най-важното състезание по биология за гимназисти се измести онлайн на 11 и 12 август 2020 г.

 

Самото дистанционно провеждане на IBO Challenge 2020 беше в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София, съобщи за СООПН ръководителят доц. Йорданова. Задачите, пред които олимпийците трябваше да се изправят, бяха практически - в първия състезателен ден, и теоретични - във втория.

 

Резултатите бяха съобщени на 24 август, а равносметката показва, че всеки от нашите национали си “тръгва” с медал, спечелвайки 4 бронзови медала!

 

Отборът бе в следния състав (на снимката отляво надясно), като всеки участник спечели по медал:

 

     Виктор Гилин,11 клас, НПМГ София - бронзов медал

     Никола Димитров, 12 клас, ППМГ Бургас - бронзов медал

     Кирил Тошев,  12 клас, НПМГ София - бронзов медал

     Димитър Кутровски, 12 клас, НПМГ София - бронзов медал

 

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова - Гогова (Биологически факултет, СУ).

 

Сред тазгодишните национали, опит на МОБ има зрелостникът Кирил Тошев, който през 2019 г. спечели още един бронзов медал от олимпиадата в Унгария.

 

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

 

Към 2020 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 67 медала: 5 златни, 13 сребърни, 49 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

 

 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.
 

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2020 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 969 медала - 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG