Фолклорният фестивал "Хорцето на Дефилето" в Мездра събра стотици самодейци от цяла България

Фолклорният фестивал
За пръв път след шестмесечно прекъсване поради пандемията от Covid-19 стотици любители на народните танци от цялата страна се събраха на едно място, за да се отдадат, заедно, на магията на българското хоро̀. Това стана на Първия национален фолклорен фестивал "Хорцето на Дефилето", който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра.
Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата "Европейски дни на наследството" (European Heritage Days), която премина под наслов: "Европа, общо наследство". Организатори на фестивала бяха Община Мездра и Танцов клуб "Хорце, винце и още нещо…" с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.
По време на двудневния фолклорен форум на сцената се изявиха повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България. И което е още по-важно - всички станаха приятели завинаги.
В прощъпа̀лника на "Хорцето на Дефилето" взеха участие 16 любителски клубове и школи за български народни танци и хора̀: Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо...“ - Мездра, Танцова школа „Нанков“ и Танцов клуб „Виктория“ - Враца, Клуб за народни танци към танцов ансамбъл „Младост“ - Монтана, Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“, Фолклорен танцов клуб „Българка“, Фолклорна група „Северозапад“ и Танцов клуб „Ах! Хорца“ - София, Фолклорен танцов състав „Дунав“, Детски фолклорен танцов състав „Дунавче“, Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ и Фолклорен състав „Северняче“ - Лом, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ - Червен бряг, Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ - с. Игнатица, община Мездра, Танцов клуб „Северняшки ритми“ - с. Нефела, община Враца и Танцова група „Ситни стъпки“ - с. Гюргич, община Ружинци.
Специални гост изпълнители на празника на българската духовност бяха Илия Луков и оркестър "Тракийско настроение".
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG