Гео Калев: Елате на Мини Арт Фест 10, за да се потопите в света на цирка

Гео Калев: Елате на Мини Арт Фест 10, за да се потопите в света на цирка
Фестивалът за съвременен цирк "Мини Арт Фест" се завръща със своето юбилейно 10-то издание на 2-18 октомври в шатрата на Цирк "Иванов", разпъната на паркинга на зала "Универсиада" в София. Ще можете да се потопите в атмосферата на тайнството, наречено "съвременно цирково изкуство", да научите механизмите му, да разберете посланията му и да преживеете емоцията му. Броени часове преди началото на "Мини Арт Фест" 10 си поговорихме с Гео Калев, един от организаторите на фестивала, за да ни разкаже повече за тазгодишното издание.
 
Предстои юбилейното 10-то издание на "Мини Арт Фест".
Как се промени фестивалът от началото до днес? Извървяхме дълъг път, започнахме като мултижанров независим фестивал, а днес представяме топ представление от Франция. От 2015 г. фестивалът е насочен главно към съвременния цирк. Поканили сме в София над 30 имена от Европа и света. От 2018 г. развиваме и още един успешен проект – "Социален цирк". Това е методика за обучение на уязвими хора с цел подобряване на физическото и емоционално състояние и развитие на комуникационните възможности. Днес ви каним в цирковата тента на Цирк "Иванов" с богата международна програма и циркови работилници за деца през целия уикенд. Ново за фестивала е представянето на музикална програма - от 20 ч. в петък (2 октомври) очаквайте The Bedlam Club с акустичен концерт, а в събота (3 октомври) Иван Шопов с новия си проект TRIGAIDA.
 
Какви са тазгодишните акценти в програмата?
Основният акцент е представлението "Instable" на Les Hommes Penches от Франция. Топ представление съвременен цирк от 2019 г. Разбира се, и Иван Шопов TRIGAIDA на живо. Les Hommes penchés в буквален превод е "Наклонените хора". Те са френско творческо дуо, състоящо се от артиста Никола Фрезо и режисьора Кристоф Хюсман. Les Hommes Penches живеят желанията си, каквото и да ги разстройва или забавлява. Те са като музикална кутия за неволи и лозунги на епохата. Пространство от тела. Тела, които присъстват или са представени в образи, едновременно силни и деликатни, напрегнати, страстни, плъзгащи се, подскачащи… Артистичното им кредо гласи, че за да присъстваме в света, трябва да продължим да си представяме и мечтаем.
 
Представлението им "Instable" ("Нестабилен") прави световно турне в тази трудна година в родната Франция, Западна Европа, Балканите и сега гастролира в България на сцената на "Мини Арт Фест" 10. Спектакълът се реализира с подкрепата на френския институт в София.
Никола Фрезо поставя под съмнение крехкостта на артиста и света около него. В центъра е превръщането на произшествието в изкуство. Падането е медитативно упражнение. Циркът отстъпва място именно на медитацията и мисълта. Фрезо неуморно вдига един-единствен метален проводник, който непрекъснато му се изплъзва. Абсурдизмът разказва за нашето собствено време и за нуждата ни от щастие. Красотата е някъде там – в зоната между комедията и трагедията.
В събота, 3 октомври, от 19 ч. гледайте италианската гала на V.O.G.O.T. на Дуо МАСАВА. Съвременен цирк, акробатичен спектакъл, без думи, V.O.G.O.T е спектакъл за 5-те сетива, които се преплитат. Първият момент, в който човек открива себе си и света около себе си, като танци и акробатика. Това откритие ни кара да изследваме и съхраняваме чувствата си, които оставят незаличими отпечатъци в нашето пътуване през живота. Нашето настояще е резултат от носталгичната памет на всяко възприятие, записано в нашата памет.
 
През тази година определено е предизвикателство да се организира масово събитие, с какви трудности се сблъскахте?
Да, доста е сложно. Няколко пъти отложихме събитието, а сега го реализираме в скъсени срокове, основният проблем е стресът. Борим се да се преодолее.
 
А какви мерки сте предвидили, за да се гарантира безопасността на посетителите?
Ще имаме всичко необходимо, дезинфектанти, но най-вече разчитаме на отвореното пространство и възможната дистанция. Цирковите тенти са като покриви, а под тях свободно влиза въздух. Всеки може да е с маска. Събитието беше предвидено за Южен парк 2, но се наложи да го преместим на паркинга на зала "Универсиада", очакваме приятно време и възможности за движение на публиката.
 
Кои са нещата, които определено не трябва да пропускаме на "Мини Арт Фест" 2020?
Ще имаме билет за всички представления, за ценители. За хора с интерес към съвременната култура. Международната програма е събрана в този уикенд 2-4 октомври. Атмосферата около тентите ще предразполага за много приятно прекарано време с вкусна храна и напитки. Това е циркът - споделяне и потапяне в съвременното изкуство. След 5 октомври програмата продължава с всекидневни представления на Цирк "Иванов" за цялото семейство.
 
adtualno.com

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG