Започнаха обществени консултации по директивите на ЕК за ВЕИ и енергийна ефективност

Започнаха обществени консултации по директивите на ЕК за ВЕИ и енергийна ефективност

Европейската комисията започна две обществени консултации Директивата за възобновяемите енергийни източници и Директивата за енергийна ефективност. Предназначението на директивите е да допринесат за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

„Комисията въвежда инструментите на политиката, за да постигне своите климатични амбиции. Пътят към неутралността на климата изисква увеличаване и ускоряване на производството на възобновяема енергия и засилване на действията ни за енергийна ефективност. Двете консултации ще помогнат за оформянето на предложенията, които ще представим следващото лято,“ посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Оценката на въздействието върху Плана на ЕС за климата за 2030 г. показва, че делът на енергията от ВЕИ през 2030 г. трябва да бъде увеличен с 2% до 40% и че целевите печалби от енергийна ефективност са 36% -39% за крайните потребители и 39-41% за първичните оператори. Публичните консултации по двете директиви ще бъдат отворени до 9 февруари. Гражданите и заинтересованите страни могат да споделят своите отзиви, отбелязват от Европейската комисия.

 

Енергийната стратегия на ЕС

Тази седмица Европейската комисия представи Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации. В Стратегията се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 г. и на 300 GW до 2050 г. Целта на Комисията е до 2050 г. тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергия и други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG