ТЪРСИ

Разглеждат мярка за плащане за земеделски земи, попадащи в зони от Натура 2000

Разглеждат мярка за плащане за земеделски земи, попадащи в зони от Натура 2000

Тематична работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмния период 2021 – 2027 г. ще разгледа на 9- тото си заседание следващата сряда интервенция за земеделски земи, попадащи в обхвата на защитените зони по Натура 2000, за които са издадени заповеди за обявяването им, с разписани конкретни режими/ограничения/забрани за земеделски дейности.

Целта на мярката е да допринесе за защита на биологичното разнообразие, подобряване на екосистемните услуги и опазване на местообитанията и ландшафта.

Подпомагането  по интервенцията ще се предоставя под формата на годишни плащания на хектар  земеделска площ за компенсиране на наложени режими/ограничения/ за земеделски дейности включени в заповедта за обявяване на съответна зона от Натура 2000. Разходите за дейности  ще се изчислят въз основа на пропуснати доходи и на допълнителните разходи, свързани с режимите и забраните за земеделски дейности, разписани в заповедите за обявяване/плановете за управление на защитените зони по Натура 2000.

Допустими бенефициенти по проектомярката могат да бъдат земеделски стопани (физически и юридически лица и еднолични търговци), управляващи земеделски земи, попадащи в обхвата на защитените територии по Натура 2000 и регистрирани в ИСАК.

В земеделските площи, попадащи в обхвата на Натура 2000 ще бъде забранено премахването на характеристиките на ландшафта, използването на неселективни средства за борба с вредителите в селското стопанство, косенето на ливади до 1 юли, разораването и залесяването на ливади, пасища и мери, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения и използването на пестициди и минерални торове в пасища и ливади.
Косенето на ливадите от периферията към центъра с бързодвижеща се техника и преди 15 юли и косенето на ливадите от периферията към центъра, преди 15 юни, както и промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на ливади, пасища, поляни, мери, мочурища, водоеми, водни течения, крайбрежни клифове (скали) в селскостопанския и горския фонд.

Разораването на пасищата и превръщането им в обработваеми земи, употребата на минерални торове, както и на продукти за растителна защита и биоциди, използването на продукти за растителна защита в горското и селското стопанство са част от забранените неща./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG