Образование на бъдещето – как технологиите ни помагат да учим

Образование на бъдещето – как технологиите ни помагат да учим
В последната година станахме свидетели на бързата и неотложна дигитализация на всички сектори – учениците започнаха онлайн обучение, а бизнесите масово заработиха от вкъщи. И сякаш съвсем естествено започнахме да се гледаме повече виртуално, отколкото реално.

Албена Спасова е посветила кариерата си на образованието и мотивирането на студенти от цял свят. От 2 години тя работи за технологичния гигант Microsoft, като ръководи екип от експерти в 24 държави от Централна и Източна Европа. Тяхната крайна цел е да трансформират образователните системи, подготвяйки учениците за бъдещето.

"Това, което ме инспирира да се включа в компанията беше книгата на Сатя Надела – „Да натиснем Refresh“, която прочетох. Това, което истински ме впечатли бяха ценностите, които компанията изповядва и начинът, по който минава през трансформацията. И така реших да променя сферата, в която се развивам. Преди това работех в сферата на киберсигурността. През последните години създадох Международна академия за обучение по киберразследвания и разработихме обучения за над 3000 професионалисти в тази сфера", споделя Албена в "Студио Actualno". Тя е и преподавател по Информационна сигурност и Интернет право в магистърската програма за електронен бизнес в Университета за наука и технологии във Франция, както и във филиалите на университетите в Камбоджа и Сенегал. За период от 3 години тя е лектор и в програма за дигитален маркетинг и социални мрежи в Бизнес училище EDHEC във френския град Лил. С нея говорим за онлайн образованието по време на пандемия и за уроците, които научихме от него.

"В момента, в който трябваше в рамките на 1 седмица повечето училища да преминат от традиционния начин на обучение в онлайн среда, ние видяхме, че не сме подготвени и въпреки всичко доста прекрасно се справиха и учители и ученици в една такава трудна ситуация. Тази промяна ни накара да се замислим върху много неща, например ролята на училището, да не смятаме, че това е просто една сграда, в която ние изпращаме децата си. Училището е място, в което те се социализират и именно липсата на посещенията в училище и тази социализация беше едно от нещата, които научихме", категорична е Албена Спасова, която е представител на технологична компания.

"Другото нещо е колко важна е ролята на учителя, защото ние не осъзнавахме колко е отговорно и трудно да се преподава в 21 век – в свят, в който децата имат достъп до всякаква информация само с няколко клика, колко е важна ролята на учителя да активира учениците да търсят информация, да участват и споделят, и това беше много важен урок. И не на последно място осъзнахме, че технологиите имат място в училище, че те са именно този инструмент, който ни свързва и те ни помагат да обменяме информация, в ситуация, в която трябва да бъдем разделени. И ако през последните 20 години говорим за това, че технологиите нямат място в учебния процес, това което научихме по време на пандемията е, че не само че те са неразделна част от учебния процес, но те всъщност улесняват начина, по който нашите деца учат, защото в момента те използват технологиите, за да учат." Албена е категорична, че по време на пандемията ясно се откроиха 3 основни тенденции в световен мащаб, които определиха реакцията на институциите и учебните заведения.

"Едните институции имат негативна реакция към онлайн образованието и казват „нямаме търпение да се върнем в старата нова реалност, за да се върнем на пътя, по които вървяхме преди, нямаме нужда от технологии“. Има други институции, които казват „хей, тази пандемия ни накара да се замислим по какъв начин технологиите могат да ни помагат да надграждаме в една хибридна среда“. И третата категория са тези, които прегръщат иновациите и гледат на ситуацията като възможност за трансформация. И тук се сещам за репликата на Чърчил, който по време на Втората световна война казва: “Never let good crisis go to waste”. Общо взето това са институциите, които използват трудната ситуация, в която всички ние сме поставени, за да могат да променят моделите на образование, да могат да използват иновативни технологии. Те започват да си задават въпроси, започват да внедряват различни инструменти и изкуствен интелект."

"Аз смятам, че са много уроците, които научихме, откакто стартирахме дистанционното обучение. Това, върху което трябва да работим е да погледнем къде сбъркахме, кои са грешките, които направихме и съответно да ги надградим. Едно от нещата, които ние като компания направихме, за да помогнем още в началото на този процес е, че ние създадохме горещи линии, на които учителите могат да се обаждат и да получават актуална информация за това как да използват правилните технологии в учебния процес. Нещо, което научихме е, че платформата, в която работим е изключително важна. Другото, което правим са уеббинари, в които учим учителите как да използват този продукт в учебния процес. И над 40 000 учители от цялата страна са преминали през тези уеббинари, което е повече от половината."

А иновациите в образованието не спират да се случват и единственото, което изискват е да ги следваме, без да се страхуваме от промените.

"Не трябва да използваме традиционния урок, по начина, по който сме го правили, в една онлайн среда. Ние трябва да направим изцяло нов дизайн на нашите уроци, за да ангажираме всеки един ученик да участва активно, защото когато говорим за образование в 21 век не трябва а си представяме учителят като един обект, който просто предава знания. Ролята на учителят е много повече. И за да може да се получи един интерактивен и интересен процес за нашите деца, ние учителите трябва да променим начина, по който преподаваме. Защото децата на 21 век са много различни от децата преди 20 години. Те имат изисквания, те поставят тези изисквания и успявайки да създадем процес, докосвайки нуждите на всеки ученик, тъй като технологиите ни позволяват да правим това, тогава ние ще бъдем ефективни."

"Другото нещо е как оценяваме децата традиционния начин с тест в края на годината, в който единствено казваме на детето успял си или не си успял, той не е ефективен. Технологиите ни позволяват да имаме една постоянна обратна връзка към децата и да им помагаме те да израстват. Не само да имаме негативно отношение към техния резултат, а по-скоро да им показваме пътеката на тяхното израстване". "Технологиите ни позволяват да направим запис на нашия урок и ако едно дете не е могло да се присъедини, да може да погледне видеозаписа. Те ни позволяват да имаме жив контакт с учениците дори след учебните часове, за да може да създадем именно този индивидуален подход и да докоснем нуждите на всяко едно дете. Изключително важно е за един преподавател да бъде автентичен, да бъде себе си и да показва и тази човешка страна, защото емпатията е изключително важна в един такъв труден момент. В онлайн средата less is more (по-малкото е повече), фокусирам се върху основните неща, които биха им помогнали да надграждат."

Албена ни споделя и за бъдещето на образователната система след Covid-19 и как можем да използваме изкуствения интелект в учебната програма. "Представете си, че сте един ученик, а аз съм учителят. Вие правите тест, попълвате го, аз проверявам, виждам резултатите и поставям оценка върху съответния материал. Но представете си, че този тест се случва чрез употребата на технологиите и в момента, в който направите теста и ако сте допуснали 1-2 грешки, автоматично във вашия календар изкуствен интелект ще ви резервира време и ще ви посочи точно този материал, който трябва да прочетете. Няма да губите време да търсите информацията, за да запълните този пропуск и съответно умната книга ще бъде качена там. Това се опитваме да направим – да улесним учебния процес, за да може ролята на учителя да бъде ролята на този, който променя света и мотивира децата да учат."

"Изключително важно е в 21 век да имаме настройката, че през живота си ние постоянно ще учим, ние не знаем всичко. Аз знам, че има много неща, които мога да науча и искам да ги научавам и това е, което предавам на студентите всеки ден. Животът е едно пътешествие на знанията и трябва да отделяте постоянно време, да сте любопитни, да задавате въпроси и да провокирате, за да се изграждате като личности и професионалисти."

Автор: Габриела Андреева/actualno.com

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG