Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получи наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София, цитирано от БТА. 

Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата.

Литературният фестивал носи името на остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море и събиращ границите на Полша и Германия.

Наградата се връчва традиционно в подкрепа на "европейския диалог за историята и настоящето". Островът е утвърден като литературно средище от десетилетия от писатели като Томас Ман, Теодор Фонтане и Максим Горки. През последните години лауреатките на Нобелова награда за литература Олга Токарчук, Светлана Алексиевич и Херта Мюлер са сред участниците в литературните дни.

Господинов бе определен за лауреат на наградата на фестивала тази година преди няколко месеца от жури в състав Олга Токарчук, Манфред Остен и Андреас Косерт. Председател на журито е полската нобелова лауреатка Токарчук. Илия Троянов е сред предишните носители на наградата, припомня "Дойче веле".

"Георги Господинов е значим и уникален глас в европейската литература. Работата му, фрагментарна, пълна с меланхолия, препраща към най-добрите традиции на централноевропейската проза с ненатрапливата нужда от разкриване на пластовете на човешкия опит.

Начинът му на писане поставя фокус върху езика като най-съвършения инструмент на познанието, върху мимолетното и ефимерното. Авторът уверено прекрачва границите на приетото и създава сложни и пълнокръвни разкази, които не могат да бъдат причислени към определени жанрове или тенденции", пише в мотивите на журито.

Литературната награда е съпроводена от премия от 5000 евро и четириседмично пребиваване на острова за обмен на идеи и с цел продължаване на литературната традиция на Узедом./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG