Вили Кожухарова - "каучук" с "железен" характер

Вили Кожухарова -

Вили Кожухарова е от онези жени, които няма как да не запомниш не само заради физическата им красота, но главно с онова присъствие на сцената, което буквално "заковава" погледите. През годините тя се доказа като звезда на вариетето със своето ексклузивно изкуство на жена-"каучук", което изисква уникална пластичност, много тренировки и желязна дисциплина.

 

Тазгодишните награди ИКАР отбелязаха високото й майсторство на артист с признанието за цялостен принос в акробатичното изкуство, което тя напълно заслужаваше да получи още преди години. Не само защото разнесе славата ни по света, но и защото остана патриот и човек със силен характер, въпреки житейските трудности от различен характер.

Вили пребори едни от най-тежките и болезнени здравословни проблеми - от бучка в гърдата до операция на ставите. Беше тъжно да гледаш тази жена - символ на красотата на движението, да куца, да се придвижва в инвалидна количка, или едва да се крепи на патерици. Беше й трудно да излезе и сега, на сцената - за да получи наградата си.

Но тя е "Мис Кобрита", както са я обявявали някога в Германия. Тя е Голямата Бриджитка, Бг Кралицата на красотата, Бг Гинес и пр. нарицателни, с които я наричахме хората от по-старото поколение, назад във времето. Вили винаги е била звезда и името й несъмнено ще остане в историята на българското вариете, като пример за артистизъм и завладяващо сценично присъствие.

След две операции на тазобедрените стави, Вили и днес може да влезе в кутия с размери 49x49x44 см, при това на висок ток и при високия си ръст от метър и 70.

"Πpaвя гo, мaĸap и cъc cмeнeни cтaви. Ho иcтинaтa e, чe cъм пo-дoбpa в poлятa нa тpeньop. He cъм тoвa, ĸoeтo бяx", признава актрисата, и това признание също доказва чувството й за реална самооценка, произхождаща от типичните за нея високи критерии в изкуството. Написа и книга по гимнастика.

През годините Вили Кожухарова oбyчaвaше на своето изкуство деца, треньор е и на eдинcтвeния мъж-"ĸayчyĸ" в България - Toдop Kъpшeв.

Актрисата има интересна съдба. Родена е в с. Самораново, а по думите й дължи характера си "Право куме, в очи" на своя баща Стоил. Дързостта й да назовава нещата с истинските им имена, й е създавала много проблеми, но от друга страна й е спечелвала и много истински приятели.

И до днес не си е променила "чепатия характер", за който благославя баща си. "Татко беше обикновен човек, но безумно честен. Беше активен борец, разочарован от предишната власт, но и към демокрацията имаше лоши предчувствия, и не го криеше. И мен на три пъти ме каниха да ме приемат в партията по времето на соца. Първия път, още като бях учителка по физическо във Видин, а третия - като почнах работа във вариетето.

И трите пъти отказах. По време на кариерата ми на сцената, постоянно ме критикуваха, че прокламирам "западно влияние" с вида си. Ако бях по-хитра и по-притворна по характер, сигурно щяха да са ми от полза тоя вид и партийното членство, но с моя характер не ми и хрумваше да се променя... Каквато бях, такава си и останах!...

Сама си изкарвах парите, и те ми даваха свобода!"

Вили Кожухарова е истински новатор на сцената. Вариететните й номера са наистина толкова атрактивни, че и днес биха изглеждали "западно". Веднъж на сцената счупва със зъби чашата, която държи в уста, с глава между краката си. "Изплюх ги на сцената, за да не ги глътна, а публиката полудя от възторг - сигурно решиха, че влиза в номера.

Винаги внимавах да не глътна вода и да отиде в трахеята, че да се задавя и да умра на сцената. Веднъж Орфи ми беше скрил чашата и реквизиторът изпадна в паника. Любка, жена му, ми разкри секрета на техния номер с кутията, който си остана един от коронните ми номера!", разказва актрисата.

Болестите започват да я сполитат главно оттам, откъдето е и природната й дарба:

"Тайната на хората-"каучук" не е в костите, а в ставите. Накуцвах, оправих накуцването, после дойде болката. Коксартроза, гонартроза... Скромната пенсия на артист не стигаше за операции, и аз все отлагах. Надявах се с хранителен режим и тренировки да оправя нещата, но не се получаваше!..."

През 2015-а година актрисата преживя големи изпитания. Лекарите отсякоха категорично, че е необходима операция на ставите.

Тогава много приятели и почитатели на актрисата се включиха в акция за подсигуряването на средства за нея. Вили изпитваше известно неудобство от това, че има нужда от помощ, но обстоятелствата вече диктуваха, пряко волята й. Тогава тя сподели пред едно издание:

"Аз здравето си дадох за сцената, а къде са ми парите?! Няма ги! Затова човек трябва да се научи кое е по-ценното в живота, и него да цени!"

А за Вили и до ден-днешен най-ценното са спомените от сцената, приятелите и внуците й. Видът й и до днес не е на "баба", защото Бог я е надарил с уникална физика и дух, а отчаянието й е чуждо, защото носи спортсменски характер - от млада е дисциплинирана, борбена и устремена.

"Възрастта не ме плаши, а това, че не остаряваме в добри условия!", споделя актрисата. А човек, като старее, става и по-чувствителен към отношението към него! В България отношенията между хората станаха груби и непочтени. От това ме е страх най-много и понякога за дълги периоди се затварям в себе си и не напускам дома си!..

Много пъти съм имала възможност да замина в чужбина и повече да не се върна, но никага дори и не си помислих да го направя!.."

Вили Кожухарова е артист от онзи изчезващ вид творци, които през целия си съзнателен живот са били всеотдайни към сцената, към публиката и към родината си!

Така че, да й е честита дългоочакваната награда за творчески принос в едно от най-зрелищните изкуства - вариетето, в което за да си на "западно", т.е. на световно ниво, е необходимо да завладееш съзнанието на публиката с магията на вдъхновението. Тя го умее и до днес, въпреки годините!

 

Еми МАРИЯНСКА/dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG