Прогнозите на Христо Стоичков за Евро 2020: Фаворитите, изненадата, звездата?

 Прогнозите на Христо Стоичков за Евро 2020: Фаворитите, изненадата, звездата?

Христо Стоичков говори за Евро 2020, както и по други теми около футбола, в специално интервю за приложението на в. "Труд" за първенството на Стария континент. Когато единственият българин, държал в ръцете си Купата на европейските шампиони и "Златната топка" има какво да каже за играта, винаги е интересно.

Камата ще коментира Евро 2020 за американския телевизионен гигант TUDN. Заради пандемията от коронавирус компанията реши да не праща екипи на Стария континент, което го изправя пред изтощаващ маратон в студио и ефир.

Ето избрано от прогнозите и анализите на Стоичков за "Труд":

 

Фаворитите на Евро 2020

За мен претендент номер едно за короната е Франция. Много мъдро е решението да бъде върнат в отбора Карим Бензема. Шест години изгнание стигат. Каквото и провинение да е направил, по-голямо наказание от това да не стане световен шампион в Русия няма как да има. Бензема направи изключителен сезон, макар и да не спечели трофей.

Атаката на французите е меко казано плашеща. Селекционерът Дидие Дешан е човек с огромен опит. Късметът му обърна гръб на финала на последното европейско първенство, но той не само не се срина, а направи Франция световен шампион.

Испания е отбор, който може да победи всеки, но и да загуби от всеки. Няма нищо общо с онзи тим от преди 10-15 години, който мачкаше всичко по пътя си като валяк.

 

Англия? Със сигурност няма да е изненада. Поради факта, че са родината на футбола англичаните твърде често ронят реки от сълзи заради драматични отпадания. Сега имат големи бонуси, за да избягат от трагедията - три мача на "Уембли" в групата. Финалната четворка също ще е на този велик стадион.

Погледнете състава. Изпълнен е с млади и надъхани "лъвчета", все едно от емблемата на Англия са ги извадили. Този сезон Челси, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед играха на финалите в двата европейски турнира. Това дава самочувствие на нацията, независимо колко англичани има в тези състави.

 

Белгия е скритият фаворит!

 

Ромелу Лукаку е гладен за голове. Кевин де Бройне е моторът на Манчестър Сити. След две провалени години в Реал, на Еден Азар му остана най-важното - националният отбор.

Нидерландия се обърка напълно след напускането на Роналд Куман. Изглежда крайно нестабилна, но пък който подцени "лалетата", ще страда. Колкото до Португалия - смятам, че Кристиано Роналдо вече е на 36 години и трудно може да "дърпа" толкова силно останалите.

Роберто Манчини пък върна Италия в обувките й. Без да има кой знае какви имена, като че ли имаш чувството, че още преди да е започнал, мачът ще завърши 2:0 за "адзурите". Много ще е трудно да бъде победена Италия.

В Германия се направиха доста грешки, които ще попречат на доброто представяне. На първо място бих посочил всички драми около Йоаким Льов. След спечелването на Купата на конфедерациите през 2017-а треньорът пропусна момента да интегрира в бундестима младите и надъхани играчи. На световното в Русия той заложи на тези, които го направиха номер едно 4 години по-рано.

Германия за мен е енигма, за която прогнози не давам. Може ново фиаско, може и титла. Изобщо - предстои ни едно от най-равностойните европейски първенства, които сме гледали.

 

Изненадата

Преди няколко дни говорих с един голям приятел - Игор Ангеловски. Мнозина вероятно не могат да се сетят веднага за името, но това е треньорът на Северна Македония. Много добър специалист. Обеща ми, че ще излезе от групата. Ако успее, ще има много да черпи. Този път не очаквам изненади от останалите британски тимове. Мисля, че Уелс и Шотландия нямат сили за нещо кой знае какво.

 

Внимание към кого от играчите?

За големите сме говорили много. Аз обичам да слагам фокуса върху малките. Много ми харесват двама от финала на Шампионската лига - англичанинът Фил Фоудън и германецът Кай Каверц. Португалецът Жоао Феликс вече натрупа много опит, стана шампион с Атлетико в Испания. Не знам как да определя Мбапе. Уж още е малък на години, но вече гледа към пиедестала на Меси и Роналдо.

 

Какво ще кажете на зрителите в Америка за липсата на България?

Какво друго, освен че много ме боли? Ще разкажа как през 1987-ма година бяхме на три минути от класиране на Евро 1988, но шотландците ни вкараха един нелеп гол. А помните ли тогава колко отбора участваха на турнира? Осем! Да, България беше на три минути от това да бъде сред осемте най-добри на континента! Нашето поколение тъкмо започваше да изгрява.

И за Евро 1996 ще разкажа. Там пък не ни стигнаха седем минути, за да сме сред осемте най-добри. Обичам си головете и срещу Испания, и срещу Румъния, и срещу Франция. Виждате ли кои са два от трите отбора? За които говорихме как са фаворити за титлата сега. Тогава срещу испанците ми отмениха чист гол. С това попадение със сигурност отивахме на четвъртфинал - най-вероятно срещу Англия на "Уембли"... Ех, спомени, спомени. Но като че ли точно тогава българският футбол се умори от успехи. Четири точки се оказаха недостатъчни за мозъците в БФС. Решиха да сменят Димитър Пенев, да разбият отбора. Провал било представянето ни. И така от четвърти в света вече сме четвърти в групата и клиенти на Косово, а и на кой ли не.

 

За БФС и предстоящия конгрес

Чудесно, но това не е моят мач. Казвал съм ви го и в предишни интервюта. Пожелавам на новия президент успех. На всеки, който и да е. В българския футбол сме царе на чудесата и нищо не ме учудва. Само с чудо да се класираме някъде вече не става. Трябва бачкане! Яко бачкане!

 

Българското първенство

Много съм зает и в Маями е по-трудно да гледам заради часовата разлика. Разбира се, следя моя отбор - ЦСКА. Радвах се много за спечелената купа. Медалът ми вече е в една витрина тук в дома ми. Както казах на момчетата във видео обръщението ми, сега е купата, но догодина без компромиси трябва да е титлата. Когато аз играех, а и поколенията преди мен, само първенството имаше значение за ЦСКА. Знам, че годините са трудни и че трябваше да стъпим на краката си. Направихме го. Сега е време да стъпим и на мястото си - на върха!

 

За книгата и нейния успех

Заради пандемията на три пъти отменяхме представяне в Барселона. Книгата вече се продава отлично, но хората искат да видят и мен там. Ще отида. Също има интерес от Виена, Берлин, Рим, Тел Авив. Въпросът е време да остане. Поне на 15 града в България вече съм обещал.

 

За модната му марка

Радвам се, че във фейсбук и инстаграм всеки ден се увеличават феновете, които искат да се облекат с моята марка. Хвърлих се в ново приключение, което се оказа успешно.

 

Та, да се върнем на темата за Евро 2020:

 

Искам да пожелая на всички футболни фенове да изстудяват бирата и да се наслаждават на мачовете.

 

Бъдете здрави и щастливи!

dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG