Д-р Сергей Иванов: През лятото трябват целенасочени проверки на храните, особено при сладоледи, дюнери, скара

Д-р Сергей Иванов: През лятото трябват целенасочени проверки на храните, особено при сладоледи, дюнери, скара

Трябват целенасочени проверки на летните обекти - за дюнери, царевица, сладолед и другите подобни. Това заяви експертът по храните към "Активни потребители" д-р Сергей Иванов -  молекулярен биолог и вирусолог, в интервю за OFFNews. Думите му са по повод отварящите вече будки през лятото и проверките, които трябва да бъдат извършени превантивно. 

 

Г-н Иванов, какви са актуалните проблеми при храните през лятото и какви мерки трябва да се вземат спрямо временните летни обекти? 

Трябва да има целенасочени проверки за лятото. Едната част от тях трябва да е за сладоледите. Ние, от "Активни потребители", правим проверки от години и искахме и Българската агенция по безопасност на храните да се включи най-накрая. От година се опитваме да изградим взаимоотношения с предишното ръководство. Имаше разтапяне на леда, започнаха проверките на млечните продукти. Направи се и една проверка на сладоледите преди няколко седмици и оттам нататък не знаем какво става.

 

Правили ли сте срещи с представители на БАБХ?

Със старото ръководство сме правили много срещи. Обсъждали сме какво може да се постигне, какво да се започне. Договореното за сладоледите тръгна, явно обаче в момента всичко е замразено. Не знам дали новото ръководство се е отказало от ангажиментите на старото.

Не е въпросът само в това, че искаме отговор. За първа година от БАБХ започнаха да правят нещо, което е актуално в момента.

Бяхме говорили проверките да продължат по две линии - първата е да се разширят инспекциите на временните летни обекти - там, където продават дюнери, скара, царевица и всички рискови от хигиенна точка летни обекти. Второто беше да включим не само разходка на инспектори, а да има реално взимане на проби, тъй като това е единственият критерий да се оцени хигиената. 

 

Текат ли проверки сега?

Последните две седмици не знаем какво става. Ръководството се смени и нямаме никаква информация. Не знаем дали поетите от старото ръководство ангажименти се прехвърлят на новото. Има и друго тревожно - проби за микробиология в момента не се извършват. Не можем да ги накараме отникъде да вземат проби, защото лабораториите им "били заети с акредитация". Да го кажем директно - акредитацията е просто бюрократична формалност. 

 

Правихте ли опит да се свържете с новото ръководство?

Разбира се, но стигнах само до секретарка. Оказа се, че тя командва. Буквално цял ден бях на проверки за млечните продукти и след това секретарката ми заяви, че има заповед да няма контакт на външни лица, на което отговорих: "Добре, как ще работя, ако има такава заповед?". Попитах кой е издал заповедта - мълчание. 

Такива номера в държавната администрация са доста стандартни. Все пак не разбрах дали новият директор командва, или секретарката. Единственото, което продължава по някакъв начин да върви, са проверките на млечните продукти. Но и там няма никаква информация, а и каква проверка правим, ако не можем да пускаме микробиология?

 

Относно обектите за сладоледите какви мерки трябва да бъдат взети?

В момента за тях в момента има ясни препоръки. Договорката между "Активни потребители" и БАБХ беше, след като се видят резултатите от първите анализи на типовете обекти, да се разработят критерии и за другите. Например за дюнерджийниците беше да няма никакви салати извън хладилниците. Това е много сериозен проблем при тях и всяка година има натравяния. 

Опитваме се да направим нещо превантивно, преди да започнат оплакванията от разпространението на летните инфекции. Гарантирам ви, че и будките за царевица като излязат, ще се види резултата от жегите относно болестите и най-вече за салмонела. Винаги има рязък скок и той е точно при тези търговии.

Опитахме се да започнем проверки точно където трябва. За обектите за сладоледи имахме разработени критерии заради други наши изследвания, но за останалите нямаше и това беше целта. Не могат да се посетят всички обекти, но когато се види, че има проверяващи, продавачите ще бъдат по-внимателни./offnews.com

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG