Българските олимпийци в Токио: Ето кои са те и кога ще ги видим в действие

 Българските олимпийци в Токио: Ето кои са те и кога ще ги видим в действие

Oфициалното откриване на игрите в Токио е в петък, а от събота с пълна сила започват състезанията в отделните спортове.

В общо 339 събития от 33 вида спорт, ще можем да наблюдаваме 11 238 атлети от общо 205 страни.

42 от всички тези атлети ще излязат в Токио с българското знаме на гърдите, защитавайки цветовете на България. За съжаление това е редордно малка делегация за страната ни от Хитлеровата Олимпиада през далечната 1936-а.

28 жени и 14 мъже ще представляват страната ни в 12 вида спорт, а делегацията ни води голямата шампионка Мария Гроздева, за която това ще бъде седма поредна Олимпиада.

Но делегацията ни наистина е малка, особено ако се сравняваме с горе долу сходните или съседни на нас европейски страни. Сърбия например има малко над два пъти повече атлети от нас в Токио - 89. Още повече имат страни като Унгария - 167, Румъния - 101, Гърция - 83, Чехия - 117 и Хърватия - 59.

Не са огромни надеждите и за медали на нашата сметка, като опасенията са, че може и да не успеем да достигнем антирекорда с три медала от последните две Олимпиади.

Все пак родните фенове ще се надяват на подвиг от нашите атлети, а ето кои са те, подредени по азбучен ред на спортовете им:

 

Бадминтон:

Габриела Стоева и Стефани Стоева - Самият факт, че сред 16-те най-добри двойки в бадминтона има българки, е успех в този не толкова популярен в Европа спорт. Двете сестри имат две европейски титли, взеха злато и от Европейските олимпийски игри преди 6 години. На миналата Олимпиада взеха една победа в групата си, но няма шанс срещу азиатските тандеми.

И сега нещата не изглеждат особено оптимистични, защото момичетата ни попаднаха в гръпа "D", в команията на двойки от Китай, Южна Корея и Тайланд. Срещу тях са шампионките на Китай, както и финалистките от държавното първенство на Южна Корея, където този спорт се играе професионално от стотици хиляди. Мачовете им от груповата фаза са на 24, 26 и 27 юли.

Линда Зечири - Бъглария ще има представителка и в индивидуалната надпревара при жените. Това е опитната Линда Зечири, която попадна в група "I" на схемата. Там бронзовата европейска медалистка от 2012-а ще срещне играещата за Австралия Чен Суан Ю, както и датчанката Миа Бишфелд. Двата й мача са на 27 и 28 юли.

 

Бокс:

Даниел Асенов - Само един българин ще се боксира при мъжете, като това е Даниел Асенов в най-леката категория до 52 килограма. 24-годишният роден боксьор в двукратен европейски шампион, има сребро от Европейските олимпийски игри, а самият той заяви, че отива за злато в Токио. Все още няма жребий, но първият му мач ще е на 26 юли, а при победа, следват четири дни пауза и нов мач.

Стойка Кръстева - България ще има представителка и в най-леката категория при жените. 35-годишната ветеранка Стойка Кръстева е двукратна европейска шампионка, като се готви за своята втора Олимпиада. Нейният първи мач е на 25 юли.

Станимира Петрова - Може най-сериозни шансове за медал в бокса има точно 30-годишната Станимира Петрова. Тя се състезава в категория до 57 кг, като в актива си има световна титла от 2014-а, както и две европейски титли. Тя спечели и злато от Европейските олимпийски игри. Нейният първи мач е още в първия състезателен ден на игрите - 24 юли.

 

Борба:

Айк Мнатцаканян - Двукратният бронзов медалист от световни първенства ще е родният представител в категория до 77 кг в класическия стил Надпреварата е стартира на 2 август, а медалите ще се разпределят ден по-късно.

Кирил Милов - Той ще представя България в категория до 97 кг в класическия стил Милов е сребърен медалист от Световно и Европейско първенство. Ще го видим в действие на Олимпиадата на 2 август, финалите в категорията са ден по-късно.

Георги Вангелов - бронзовият медали от Световно и Европейско првенство ще бъде единственият ни представител в свободния стил при мъжете. Той участва в най-леката категория до 57 кг, която започва на 4 август, финалите са ден по-късно.

Миглена Селишка - Европейската шампион от миналата година е една от най-сериозните ни надежди за финал. Тя участва в най-леката категория до 50 кг при жените, която ще се проведе на 6 и 7 август.

Евелина Николова - България ще има представителка и в категория до 57 кг, където е бронзовата медалистка от Световно, сребърна и бронзова медалистка от Европейско. Надпреварата ще се проведе на 4 и 5 август.

Тайбе Юсеин - Най-голямата звезда в родната борба отива към Токио с огромни надежди за титла. Тя има общо 14 медала от значими надпревари при жените и участва в категория до 62 кг, която ще се проведе на 3 и 4 август.

Мими Христова - България ще има представителка в категория до 68 кг. Христова е Европейска шампионка от миналата година, а през 2019-а взе сребро от Европейските олимпийски игри. Нейната категория ще се проведе на 2 и 3 август.

 

Вдигане на тежести:

Божидар Андреев - За съжаление само двама представители в този традиционен за страната ни спорт. В категория до 73 килограма имаме Божидар Андреев, който е олимпийски шампион за юноши, европейски шампион и бронзов медалист от Световното. Той отива с големи надежди в Токио, но срещу него е световния рекордьор Ши Жиньонг от Китай. Надпреварата в тази категория е на 28 юли.

Христо Христов - 20-годишният варненец е голямата ни надежда в този спорт. Той е световен шампион за юноши и олимпийски вицешампион в тази възраст. При мъжете успя да завърши втори в Европа, а сега атакува олимпийски медал в категория до 109 кг. Състезанието му е на 3 август.

 

Гимнастика:

Дейвид Хъдълстоун - 20-годинишния ни гимнастик, който е роден в Нидерландия в семейството на американец и българка, ще бъде единственият ни представител в спортната гимнастика. Той ще участва в индивидуалния многобой. Квалификациите са на 24 юли, а големит финал, където очакваме да видим Дейвид, е на 28 юли.

 

Джудо:

Янислав Герчев - Двукратният сребърен медалист от Европейски първенства, ще участва на своята втора Олимпиада. Преди пет години той отпадна в третия кръг, а сега ще бъде първият ни участник, като още на 24 юли са квалификациите и финалът в неговата категория. Ще видим Янислав в действие още около 5 часа сутринта българско време в събота.

Ивайло Иванов - Това е родната звезда в джудото, като в Токио той ще участва в категория до 81 кг. Ще можем да видим в действие сребърният медалист от Европейските олимпийски игри на 27 юли.

Ивелина Илиева - България ще има и дама в джудото, като тя ще се състезава в категория до 57 кг. Нейното участие е на 26 юли.

 

Кану-каяк:

Станилия Стаменова - Световната шампионка от 2015-а ще бъде единствената ни представителка в гребните спортове, които донесоха и последното олимпийско злато на България. След доста скандали и обвинения към министерството на спорта в последните месеци, опитната Станилия Стаменова, която има и три европейски титли, успя да си извоюва квота за дисциплината C-1 200 метра в спринт в кану-каяка, която ще се проведе на 4 и 5 август.

 

Карате:

Ивет Горанова - Младата ни състезателка е единствената наша представителка в каратето. Тя е бронзова медалистка от Световно и Европейско първенство, като също така е шампионка от Европейските олимпийски игри преди две години. Горанова ще участва категорията до 55 килограма, която ще се проведе на 5 август.

 

Лека атлетика:

Тихомир Иванов - България ще има само един мъж в леката атлетика, като това е Тихомир Иванов във високия скок. Преди пет години в Рио той успя да влезе във финала, като вероятно това е целта и сега. Квалификациите в тази дисциплина са на 30 юли, а финалът на 1 август.

Ивет Лалова - Едно от двете много големи имена в нашата делегация е именно Ивет Лалова. 37-годишната спринтьорка ще участва на своята пета поредна Олимпиада, като най-доброто й участие остава през 2004-а, когато остана 4-а на 100 метра и 5-а на 200 метра. Сега Лалова ще участва само на по-дългата спринтова дисциплина, в която сериите и полуфиналите са на 2 август, финалът ден по-късно.

Мирела Демирева - Мирела Демирева бе най-успешната ни представителка преди 5 години в Рио, когато грабна сребърен медал, завършвайки с равен резултат с олимпийската шампионка. Състезателката във високия скок продължава да е на топ ниво и до днес, като отива в Токио с целта да грабне нов медал. Квалификациите във високия скок при жените са на 5 август, финалът е два дни по-късно.

Габриела Петрова - България ще има представителка и в тройния скок. 29-годишната Петрова бе 22-а преди пет години в Рио, а сега амбициите са поне за финал. Квалификациите в тройния скок при жените са на 30 юли, финалът на 1 август.

Инна Ефтимова - В спринта Ивет Лалова няма да е единствената ни представителка. Опитната Инна Ефтимова ще се включи в спринта на 100 метра, който Лалова реши да пропусне. Сериите и полуфиналите в тази дисциплина са на 30 юли, финалът е ден по-късно.

 

Плуване:

Антъни Иванов - Той е звездата в едно много силно поколение млади български плувци. Антъни, който вече няколко години учи и тренира в САЩ, ще преследва финал на майсторските дисциплини 100 и 200 метра бътерфлай. Той вече бе 6-и в света на 200 метра, както и 8-и на 100 метра. Очакванията са, че Иванов вече има доста повече опит, а цел минимум пред него е финал. Дисциплината 100 метра ще се проведе на 29, 30 и евентуален финал на 31 юли. Преди това е дисциплината 200 мета, която е на 26, 27 и финал на 28 юли.

Йосиф Миладинов - 18-годишният младеж е другият специален състезател в родното плуване. Преди две седмици той обра златото при младежите, има и два медала от Европейски първенства при мъжете, въпреки крехката си възраст. В Токио ще го видим да участва в най-силнат му дисциплина - 100 метра бътерфлай.

Любомир Епитропов - Друг млад български плувец, който ще се включи в дисциплината 200 метра бруст. Тя е предвиден за 27,28 и 29 юли.

Калоян Лефтеров - 18-годишен младеж, който е смятан също за огромен талант в плуването, а неговата спецалност е дисциплина гръб. Той счупи всички национални рекорди, а в Токио ще участва на 200 метра гръб. Дисциплина, която е предвидена за 28, 29 и 30 юли.

Диана Петкова - Сред плувците ни ще има и една млада дама. 21-годишната Диана Петкова ще участва в дисциплината 200 метра съчетано, която ще се проведе на 26, 27 и 28 юли.

 

Спортна стрелба:

Мария Гроздева - Знаменосец на България и истинска легенда на родния спорт. Гроздева е най-успешния ни олимпиец със своите 5 медала, два от които златни, а на 49-годишна възраст ще я видим на нейната седма поредна Олимпиада. Тя ще участва в две дисциплини. 10 м пистолет на 25 юли, както и 25 метра пистолета на 29 и 30 юли.

Антоанета Костадинова - В двете дисциплини на Гроздева, България ще има още една опитна състезателка. Това е 35-годишната Антоанета Бонева, която ще видим на 10 и 25 метра пистолет.

 

Трап и скийт:

Селин Али - Този спорт също е в раздел стрелба. В него състезателят стреля с пушка по летящи мишени, а в дисциплината Трап 125 България ще има своята участничка. Можем да я видим в действие на 28 и 29 юли.

 

Тенис на маса:

Полина Трифонова - България ще има и дама в тениса на маса. Надпревара, която започва още от ден 1 на Олимпиадата, а груповата фаза продължава до 27 юли. Силно се надяваме да видим нашата представителка и след това.

 

Художествена гимнастика:

Боряна Калейн - 20-годишната ни звезда в художествеанта гимнастика ще участва в индивидуалния многобой. Калейн има сребро от Световно и Европейско първенство, а в Токио ще я видим в действие като за финал в последните два дни от Олимпиадата.

Катрин Тасева - Младата, но доста опитна вече като участия на големи състезания Тасева също ще бъде част от индивидуалния многобой на 7 и 8 август. Тя също може да се похвали със сребро от Световно и Европейско първенство.

Ансамбъл (Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова) - Преди 5 години невероятният ансамбъл на България ни зарадва с медал, а сега целта пред момичетата е същата. В този си вид ансамбълът не спира да носи медали на България, а сега е моментът да го стори и на най-големия форум. Надпреварата отново е в последните дни от Олимпиадата./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG