Официално: Приемът по подмярка 4.2 се прекратява временно

Официално: Приемът по подмярка 4.2 се прекратява временно

Приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. се прекратява временно. Това се налага във връзка с необходимостта от прецизиране на текстовете на подмярка 4.2, възникнала в хода на преговорния процес с Европейската комисия. Това гласи официалното съобщение на аграрното ведомство. Ден по-рано Агрозона алармира за проблеми с приема по инвестиционната мярка за преработка и опасността да бъдат спрени мерки и дори анулирани приеми, тъй като повече от половин година не е одобрена от Европейската комисия 11-тата нотификация на Програмата за развитие на селските райони.

От доклада на директорът на дирекция „Развитие на селските райони“ Елена Иванова до зам.-министърът на земеделието Георги Събев става ясно, че по настояване на Европейската комисия от Насоките за кандидатстване по процедурата трябва да се направят промени. От Брюксел препоръчват да отпадне текстът, предоставящ възможност да подкрепа на проектни предложения за инвестиции, които се изпълняват изцяло в обект за преработка на селскостопански продукти, в който е извършвана дейност по преработка най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение, а критерият за подбор, насочен към приоритет за преработка на произведени селскостопански продукти в свързани предприятия да бъде преработен след провеждане на съгласувателна процедура е Комитета по наблюдение на Програмата.

Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката ще бъдат качени за обществено обсъждане със заинтересованите страни в началото на октомври. Очаква се новата процедура за прием на проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ да стартира отново около 15 октомври 2021 г. Новият прием ще бъде със срок за кандидатстване не по-кратък от 4 месеца. Запазва се бюджетът, предвиден по процедурата в размер на 390 млн. лева.

Заповедта на зам.-министър Събев за прекратяване на приема, която е публикувана на електронната страница на Министерство на земеделието и в системата ИСУН, подлежи на оспорване пред Административен съд София-град в срок от 14 дни./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG