Паметник на Цветната нишка бе открит в кърджалийското село Дъждовница

Паметник на Цветната нишка бе открит в кърджалийското село Дъждовница

Фестивалът на Терлика, заедно с предшестващия го месец на изкуствата в Дъждовница, неведнъж през годините е наричан уникален празник за региона и страната, метафора на онази уютност и задушевност, която не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, и който със своята необикновена и космополитна история трайно разширява идеята за „място“, „време“ и „граница“ и за възможността за общи хоризонти в съвременния свят. И въпреки, че в момента мерките за ограничаване на общностни празници не позволяват фестивалът да се проведе „на живо“, той е жив в сърцата на стотици хора отблизо и далеч. Има го в повече от 200 публикации и сайтове, наши и чужди. Има го в програмите на Министерството на културата. Има го в мечтите на местните деца и в спомените на артистите по света, които са участвали в летните програми в Дъждовница. Има го в сърцата на нашите изселници от Турция, които са гостували тук по време на различните издания. Събития от изданията на празника са вплетени в творчеството на повече от 1300 артисти от 36 страни и 4 континента и са представяни от 2006 до днес в европейски културни събития, биеналета, музеи, изложбени пространства и университетски сгради в Лондон, Палермо, Флоренция, Гент, Одрин, Барселона, Букурещ, Чикаго и Доха.

Този септември нашият Терлик навършва 16 години – казват в Дъждовница. Фестивалът и тази година е част от Националния културен календар, а паметникът на цветната нишка, висок 7,5 м, беше издигнат тази седмица от екипа на Арт движение Кръг за дните на Европейското културно наследство-2021, чиято тема тази година е „Наследство на, от и за всеки“ /Heritage: allinclusive/.Автор на арт концепцията на паметникае френският художник Гийом Хиларе от Бордо, бивш резидент в Дъждовница.

Дългата история на Терлика и на неговата цветна нишка започва през 2006-та със символичния 3-метров екземпляр, изплетен от 12 кг прежда. После през годините продължава с концертни програми на гости от общината, региона и страната, с екземпляр, „изплетен“ от камък, със 100 чифта мини-терличета, изплетени от местните мъже, със състезания за Мис и Мистър Терлик, със спортни турнири,с „60 черно-бели спомени на Терлика“, открити във фотографии от семейните архиви на 26 села в общината, с изложба „22 майстори на занаяти от Кърджалийско – 22 съдби” на 11 одрински фотографи и с ритуално пренасяне на големия екземпляр от Дъждовница до Енчец, с музей на открито, посветен на 300-годишната история на местното тютюнопроизводство, с експозиция на открито на Джейсън деБоз от Калифорния „Аз бях в Източните Родопи” и със символично отбелязване на Новите години по Ислямския и Еврейския календар, които също като Фестивала на Терлика традиционно се падат през септември. Паметникът на Цветната нишка – казват от Кръг – ще отвори врати за нови участници и гости, за ново самочувствие на местните хора, като носители на празника и като нова стъпка към иновативното бъдеще на фестивала, щом паднат ограниченията на пандемията.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG