Костадин Недев и младите изобретатели

Костадин Недев и младите изобретатели

Костадин Недев e социален предприемач по душа и боен пилот по професия. Носител на множество награди, свързани с образованието и технологиите, последната от които международната награда за лидерство на фондация „Сторбъл“. Фондацията е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на автомобилният гигант „Тесла“. През 2020г. Костадин печели наградата на фондацията със социалната платформа „Млад Изобретател“. Ето какво ни разказа Недев за нея в рубриката ни "Човекът от бъдещето". 

 

Г-н Недев, към кого е насочена платформата “Млад изобретател” и какви компетенции се стремите да развивате с нея? 

Една от нашите основни цели е да представим инженерните науки по един достъпен и интересен начин, така че всеки абсолютно начинаещ в областта да се запали да създава свои собствени хардуерни проекти. В близкото минало това беше доста сложна задача. Електронните устройства се разработваха предимно от опитни инженери и не бяха привлекателно поле за изява на младежите. Така например последните статистики за тази година показват, че 80% от местата за студенти по математика остават незаети. С напредъка на технологиите през последните години и платформата „Млад Изобретател“ променяме тази негативна тенденция. Всяко дете или младеж днес може сам бързо и лесно да създаде свое собствено изобретение.

Платформата е насочена основно към ученици и студенти, но всеки с желание да създава е добре дошъл. Освен знания в областта на инженерните науки и устойчивото развитие ние целим да изградим най-вече нови умения у младите иноватори. Уменията да намират техническо решение на лични, социални или глобални проблеми (social problem-solving). Тук се преплитат логическо, техническо и социално мислене в един общ проект.

 

Вашата инициатива, за разлика от повечето подобни, предоставя и хардуерни материали, които да се използват в процеса на работа. Какво представляват те и как биха могли да влязат в употребата на ентусиастите?

Нашият опит в създаването на електронни устройства ни показа, че основната пречка пред младите изобретатели да създават изобретения е именно липсата на практически опит по електроника както и достъп до голям набор от електронни компоненти. Често при възникване на проблем в процеса на работата те не знаеха, дали проблемът е в софтуера (програмата) или в хардуера. Ние успяхме да решим този проблем като създадохме набор от развойни платки (мини компютри) и модули към тях, които са предварително сглобени и тествани. Така при възникването на проблем в процеса на създаването на едно изобретение, те знаят и търсят проблема само и единствено в техният програмен код. Разбира се с напредването на обучението в даден момент изобретателите започват сами да надграждат модулите, които ние им предоставяме.

 

Има ли проекти, вече създадени от хората, заинтригувани от платформата, за които да разкажете? Какво представляват те?

Да, мога да ви дам пример с един от последно разработващите се проекти, а именно „Измервателна система за зимни спортове“. Какъв е социален проблем този проект може да реши? Съществуват множество професионални измервателни системи, но повечето детски ски и сноуборд клубове в страната не разполагат с такива, тъй като цената им е сравнима с цената на автомобил. На този проблем нашите изобретатели търсят техническо решение, като то трябва да отговаря на редица условия: да има определени технически характеристики, да бъде финансово достъпен, да използва възобновяеми източници на енергия, да използва стари или рециклирани компоненти т.н.

 

В друг разговор споменавате, че голямата цел на платформата е да създаде навици на мислене, свързани със зелените каузи. Как “Младши изобратетел” може да осъществи принос в тази област?

Може да разграничим два подхода. Първият като запознаем младите творци с глобалните проблемите свързани със замърсяването и климатичните промени, както и евентуалните решения на тези казуси. Така младите изобретатели за първи път се сблъскват с основните принципи за устойчиво развитие и кръговата икономика. Формираме едно ново зелено мислещо поколение. Един нагледен пример за това. Представете си, че пред дома ви има контейнери за разделно събиране на боклука, но вие нямате представа как и защо се използват и какви биха били ползите от това. Вариантите са няколко: или няма да ги използвате изобщо; или ще ги използвате погрешно. И в двата случая крайният резултат няма да бъде постигнат. Така е и по-комплексните зелени решения. За съжаление светът, втурнал се да създава нови зелени технологии, забравя, че в най-голяма степен днешните деца и младежи са хората, които ще използват тези технологии и изобретения. Затова нашият фокус повече върху тях, отколкото върху технологиите сами по себе си.

 

Вторият подход е разбира се създаването на зелено ориентирани проекти и иновации.

Той неизменно идва след първия. Когато към зелените знания и умения прибавим техническите такива, само тогава се създава подходящата среда за създаването на едно ново зелено и социално изобретение.

 

С „Млад изобретател“ сте получили международна награда за лидерство на фондация „Стробъл“, създадена от съоснователя на „Тесла“ Дж.Б.Стробъл. Какви бяха мотивите на журито за отличието, какво оцениха в проекта?

Лично аз вярвам, че за да се намалят поражение от замърсяването е необходимо всеки един от нас (обитател на планетата) да вземе участие в този процес. Разбира се ролята на правителствата и световните организации тук е водеща, те поставят рамките и посоката. Това не винаги е достатъчно. Всеки трябва да даде своя принос, независимо колко малък ни се струва той. Вярвам, че все повече млади са наясно с глобалните екологични проблеми и това ще даде положителен тласък към решаването им. По-важният въпрос за мен е дали ще успеем достатъчно бързо да се справим с належащите проблеми, преди да се превърнат в катастрофални.

 

Кои са най-важните стъпки в широк мащаб, които според вас трябва да се предприемат, за да се редуцират пораженията от замърсяването? И какви са най-големите ви опасения, в случай, че тези стъпки бъдат пренебрегнати

Авиацията е едно голямо предизвикателство. Веднъж успееш ли да я овладееш, се превръща в начин на живот, наркотик без който не можеш. Леонардо да Винчи има една много добра мисъл в тази връзка. "Когато веднъж вкусиш полет, завинаги ще ходиш по земята с очите си, обърнати към небето…“. Разбира се авиацията не винаги е толкова розова и романтична. Да бъдеш пилот, иноватор или лидер обикновено е свързано с много труд и провали, особено в началото. Аз не бях изключение. По време на първоначалното си летателно обучение всичко се въртеше около това да се провалиш максимално много пъти на земята, за да не се провалиш във въздуха. Трудно е когато си вложил много време и усилия и се провалиш накрая. Имах много от тези летателни дни в началото, но не се отказах и продължавах да се качвам в самолета отново и отново, докато пилотирането не се превърна в удоволствие. Този опит ми помогна при създаването на платформата „Млад Изобретател“. Успях да заимствам някои от основните принципи при обучението на бойни пилоти в създаването на една различна STEM платформа.

 

Самият вие сте пилот с почти десет години стаж; бихте ли разказали малко повече за опита ви и предизвикателствата като летец?

Авиацията е едно голямо предизвикателство. Веднъж успееш ли да е овладееш се превръща в начин на живот, наркотик без който не можеш. Леонардо да Винчи има една много добра мисъл в тази връзка. "Когато веднъж вкусиш полет, завинаги ще ходиш по земята с очите си, обърнати се към небето…“. Разбира се авиацията не винаги е толкова розова и романтична. Да бъдеш пилот, иноватор или лидер обикновено е свързано с много труд и провали, особено в началото. Аз не бях изключение. По време на първоначалното си летателно обучение всичко се въртеше около това да се провалиш максимално много пъти на земята, за да не провалиш във въздуха. Трудно е когато си вложил много време и усилия и се провалиш накрая. Имах много от тези летателни дни в началото, но не се отказах и продължавах да се качвам в самолета отново и отново, докато пилотирането не се превърна в удоволствие. Този опит ми помогна при създаването на платформата „Млад Изобретател“. Успях да заимствам някои от основните принципи при обучението на бойни пилоти в създаването на една различна STEM платформа.

 

Какви са най-интересните иновации, свързани с аеронавтиката, с които широката публика все още не е запозната?

Две са основните направления към които света в момента се е насочил. Едното разбира се е космическа туризъм, който след успешните полети през 2021 на Virgin Galactic и Blue Origin ще продължи да набира скорост и популярнос. Другото направление е развитието на доставките чрез дронове. Тук е важно да споменем, че България има сериозно представителство в областта със стартъпа Dronamics.

 

Интервю на Райко Байчев

actualno.com

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG