Община Горна Оряховица ще изгражда Индустриален парк

  Община  Горна Оряховица ще изгражда Индустриален парк
От доста време насам работим върху идеаята да развием северната част на града ни. За да задвижим Индустриалния парк край Летището в Горна Оряховица и за да подобрим икономиката, ще създадем дружество, което да работи за тази цел.
Парцелът, на който ще бъде разположен парка е над 300дка. С възможността, която се дава в плана за устойчиво развитие на България и с новия закон за индустриалните паркове, Общината предприе драстични мерки за развитието на точно този индустриален парк. По този начин в северната част на града ще се оформи нова индустриална зона. За целта трябва да има регистрирано търговско дружество.
Проведохме срещи с различните групи в ОбС, с които обсъдихме вариантите. Те са два – общинско или държавно дружество. И в двата варианта има и плюсове и минуси. За нас като общинска администрация е по – удачен втория вариант - 100% общинско дружество, защото при едно съвместно с дружество с държавата, в едно такова политическо безхаберие, в което се намираме в момента, можем да изгоним важен инвеститор , който да е жизнено важен за нашия регион.
До края на годината трябва да създадем търговското дружество. След това влизаме в регистъра в Министерство на икономиката като реален индустриален парк и имаме възможност да кандидатстваме пред него за довеждаща инфраструктура.
Едно от условията в плана за устойчиво развитие е държавата да финансира довеждащата инфраструктура до този парк. Средствата, които са необходими, са доста.
Основният ни приоритет ще бъде северния обходен път на града, който ще свързва индустриалния парк с магистрала „Хемус“. С този северен обходен път, ние ще разтоварим трафика от Поликраище и Първомайци и по този начин бизнеса ще има реална възможност по – бързо да стига до магистрала „Хемус“.
По този проект ще бъде бенефициент община Горна Оряховица. Вярвам, че това ще допринесе много за развитието на нашия регион, защото всъщност до този парцел е предвидено да се изгради и Интермодалния терминал, който е заложен в Националната стратегия. Аз се надявам в следващите две години да започне реализацията и на терминала. Това ще вдигне нивото не само на общината, а и на целия регион. Надявам се политическата обстановка да се нормализира , за да може точно такива проекти, които касаят общините, да се осъществят.
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG