Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката

Доброволците от Велинград спечелиха наградата на публиката
В състезанието, организирано от Национална асоциация на доброволците в България, участваха 9 доброволчески отряда от цялата страна.
Вотът на публиката убедително бе спечелен с 1623 гласа, (или близо 50%) от доброволно формирование - община Велинград. След тях се наредиха колегите им от “Георги Измирлиев-Македончето“, Благоевград. На почетната стълбичка се качиха момчетата от доброволно формирование „Пловдив 112“ .
Доброволното велинградско формирование бе създадено в началото на 2021 година, а неговите членове са преминали обучение по програма за доброволци, с включени модули за реакция при пожари, наводнения и други природни бедствия, както и оказване на първа помощ на пострадали. Община Велинград е направила изискуемите застраховки на 20-те членове на клуба и е осигурила тежки автомашини, а останалото оборудване и екипировка са подсигурени изцяло с доброволчески усилия.
През месец август на територията на община Велинград възникнаха 4 големи пожара. Благодарение на доброволците и съвместната им работа с РСПБЗН - Велинград , огнените стихии бяха овладени и така бяха спасени гори, къщи, и човешки животи.
В началото на август горяха борови и смесени гори в местността “Анезица”. В резултат на бърата реакция, пожарите са овладени.
Вечерта на 13 август в село Кръстава се запалва плевня и пожарът бързо обхваща съседните постройки. Изгоряха 6 къщи, а 30 души останаха без дом. Реакцията на добровоците беше светкавична, те остават на място до сутринта, а след това се включват в кампанията по събиране на средства, материали и оборудване. В дарителската сметка, открита от общината, досега са събрани 236 000 лева.
НАДРБ награди доброволно формирование Велинград с плакет за успешното участие в потушаването на четирите августовски пожара.
Местните доброволци са нужни не само в погасяването на пожари. Те действаха светкавично и при наводнението на 12 януари, вследствие на топенето на снеговете и последвалите дъждове, на един от най-посещаваните паркове “Вельова баня”.
Благодарим и се гордеем с Вас, смели български мъже!
 

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG