Българка е сред носителите на Грами

Българка е сред носителите на Грами

Българската композиторка Пенка Кунева е в екипа, който спечели награда "Грами" на тазгодишната церемония, която се проведе в Лас Вегас. Това стана ясно от пост във Фейсбук профила на Кунева. Композиторката бе отличена за музиката към филма "Women warriors". Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените.

Пенка Кунева е работила в Холивуд като композитор и оркестрант повече от 20 години. Тя не е присъствала на наградите обаче, тъй като се грижи за болните си родители, които е прибрала в Лос Анджелис. Пръв за успеха ѝ съобщава съпругът ѝ Даниел Шуайгър, редактор на филмова музика, с когото живеят в Лос Анджелис, заедно с дъщеря им Джийни.

Кунева е завършила Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София с пиано през 1986 г., а после и Консерваторията - специалност Теория на музиката. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета "Duke". През 1997 г. защитава докторат по композиция в и започва кариера на композитор в Холивуд.

"Хората в Лос Анжелис останаха впечатлени най-напред от образованието ми. Особено от познанията ми за оркестриране и за музикални стилове. Аз още в България пишех музика за театър и бях наясно, че това ме влече. В Лос Анжелис продължих да работя много сериозно, като давах всичко от себе си, с много труд и лишения", сподели Кунева пред Dir.bg през 2017 г.

"В моя бизнес - филмовата музика, най-важното нещо са връзките и репутацията. Работи се с хора на различни нива, но както казах, освен талант е необходимо да разбираш вижданията на творческите си партньори, да отговориш на очакванията им", разказа още тя тогава.

Проектът "Women Warriors: The Voices of Change" е на латвийския композитор Лолита Ритмане, американска художничка, чиято идея е да почете и подкрепи жените по света, които имат смелостта и героизма да се борят за справедливост и да променят хода на историята.

Осем холивудски композитори и автори на песни - Натали Бонин, Мириам Кътлър, Ан-Катрин Дърн, Изолда Феър, Стар Пароди, Пенка Кунева, Шарън Фарбър и Лолита Ритмане - представят 800 години борба за човешки права, права на жените и равенство.

Първоначално музикалният проект "Women Warriors: The Voices of Change" е реализиран като мултимедиен концертен спектакъл в синхрон с документален филм, който се прави паралелно с концертната програма. Музикалният албум на представлението, чийто звукорежисьор е Варис Курминьш, беше издаден в началото на 2021 г./dir.bg

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG