Виктор Божинов, Валя Балканска и Гинка Станчева - сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Виктор Божинов, Валя Балканска и Гинка Станчева - сред носителите на

На 20-ти май 2022 година предстои връчването на отличията "Златно перо", които "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио присъждат ежегодно за изключителен принос към българската култура и изкуство. По повод 24-ти май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и на славянската книжовност, ще бъдат почетени заслугите на ярки личности, оставили следа в нашата литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино, журналистика.

Традицията "Златно перо" има вече 27-годишна история, а с таланта и делата си всички носители на наградата предизвикват гордост и възхищение.

Почетният знак представлява изящна брошка, изработена от 24-каратово злато, а връчването ще се състои на тържествена церемония на "Ларгото" в центъра на столицата.

Известният журналист от Classic FM радио Георги Митов - Геми ще бъде домакин на събитието, което ще започне в 16:00 ч. и е със свободен вход за публиката.

Церемонията се провежда в рамките на "Европейски музикален фестивал", организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Сред отличените тази година са кинорежисьорът Виктор Божинов, хореографът Боряна Сечанова, композиторът Кирил Дончев, актрисата Гинка Станчева, оперният певец Венцеслав Анастасов, скулпторът Крум Дамянов и много други изявени творци. 

По традиция слушателите на Classic FM радио ще имат възможност да се включат активно в определянето на един от наградените. До 18 май 2022 г. те могат да дадат своите предложения за носител на приза във формата за регистрация на сайта на радиото.

Вотът на публиката ще бъде обявен на самата церемония.

Отличие "Златно перо" - списък на носителите за 2022 година

1. Крум Дамянов, скулптор
2. Боряна Сечанова, хореограф и директор на балет "Арабеск"
3. Любомир Денев-баща, композитор и диригент
4. Гинка Станчева, актриса
5. Виктор Божинов, кинорежисьор
6. Марияна Арсенова, певица и директор на НМТ "Ст. Македонски"
7. Николай Георгиев, театрален режисьор и основател на Студентски театър "Алма Алтер"
8. Валя Балканска, фолклорна певица

9. Силвия Лулчева, актриса
10. Пенка Кунева, композитор
11. Венцеслав Анастасов, оперен певец
12. Даниела Черпокова, музикален педагог, преподавател в НМУ "Л. Пипков"
13. Милко Диков, карикатурист

14. Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР
15. Атанас Кръстев, виолончелист
16. Александър Сано, актьор

17. Софийски духов оркестър с художествени ръководители Юли Дамянов и Васил Делиев

18. Белослава, джаз певица

19. Предаване "Джинс" на БНТ
20. Силвия Томова, балерина, педагог, художествен ръководител на балета към Държавна опера гр. Стара Загора
21. Кирил Дончев, композитор
22. Иван Джамбазов, актьор
23. Д-р Любен Домозетски, изкуствовед
24. определя се от слушателите на Classic FM радио

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община, Министерството на Културата на Р. България и НФ "Култура".

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields,

Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата.

През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия. /dir.bg

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG