Русенецът Теодор Цветков постави световен рекорд като плува в продължение на 71 часа без прекъсване.

Българският спортист вече е част от Книгата на рекордите Гинес, след като преплува 10 километра с една ръка, а сега е автор на още едно изумително постижение, информира БНТ.

Той искаше да плува 72 часа в езерото в Лесопарка "Липник", но излезе с час по-рано заради лошото време. През цялото време с него са приятелите му от клуба по кану-каяк/

"Бяха няколко момента, където замръзнах, по-скоро спазми получих от свръхнатоварването. Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения", признава Цветков.

Бяхме 5-6 човека каякарите, сменяхме се от време навреме, но той надъхва всички нас, както и ние него", допълни Мартин Церик.

"През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, но успяхме да ги преодолеем", добавя Венцислав Коев.

Доктор Христо Метев, който следи плуването, уточнава, че е забранено да се продължи при гръмотевичната буря, която се е развихрила в края: "Тогава е абсолютно забранено - по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално".

Теодор Цветков остава под лекарско наблюдение за възстановяването си, а следващата негова цел е да преплува Черно море от Одеса до Бургас./dir.bg