"Булгаргаз" обявява търгове за доставка на втечнен газ до 2034 година

"Булгаргаз" ще обяви днес търгове за доставка на втечнен природен газ. Това каза изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на брифинг в сградата на Министерството на енергетиката.

Тя увери, че търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в конкурентна среда своите ценови оферти, за да се постигнат най-добрите ценови равнища. "Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната, устойчивост и сигурност на доставките", изтъкна Златева.

Към настоящия момент "Булгаргаз" разполага вече с капацитет от 10 млн. и 600 хил. мегаватчаса на строящия се терминал в Александруполис с втечнен природен газ за период от 10 години, посочи Златева. Освен това се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември, допълни тя.

"Булгаргаз" планира да участва и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса, Гърция, който ще се проведе през октомври. Паралелно с това се провеждат и разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен в Турция.

Днес ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен природен газ за месеците ноември и декември 2022 г. Ще бъде обявен и годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. и се започва процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 г.и 2034 г., с което се изпълнява решението на Министерски съвет от мината седмица, добави изпълнителният директор на "Булгаргаз"./dir.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG