(Не)възможният шампион: Станимир Беломъжев

(Не)възможният шампион: Станимир Беломъжев

Възхищение - това е чувството, което изпитват на Скандинавието, когато чуят името Станимир Беломъжев. Това е човекът, който доказа напук на всичко, че е възможно българин да бъде най-добрият в спорт като ски ориентирането, властван изцяло от страни като Норвегия, Швеция, Финландия, Русия. И до днес, когато Станимир разкаже на скандинавците при какви условия тренира в България, те му казват, че това е невъзможно. Също толкова невъзможни изглеждаха и двете световни титли на Беломъжев, завоювани през 2017-а и 2022-ра. Невъзможни бяха и трите европейски титли и останалите 35 медала от международни състезания...
 

Станимир Беломъжев, който твори невъзможни неща
Но успехите на Станимир Беломъжев в ски ориентирането са факт. А те станаха с един повече след последното Европейско първенство по ски ориентиране, на което Тачо спечели сребро. За две секунди медалът можеше да бъде златен, но дори и среброто е изненада за Станимир. Защото 40 дена преди състезанието дори не се е качвал на ски.
В интервю пред Actualno.com Станимир Беломъжев разказа, че от 20 декември миналата година до 30 януари тази година той не е имал възможност да тренира на сняг заради липсата на снежна покривка в България. Както и заради напредналата и трудна бременност на неговата съпруга и необходимостта да бъде до нея, а не по лагери в чужбина. 
 
Среброто, което изненада и Беломъжев
На 31 януари Тачо слага "писалките" (ски, предназначени за ски бягане) за пръв път - директно за първия си европейски старт, а в съзнанието му протича една мисъл - че е станал баща за втори път. В деня на отпътуването за състезанието в Латвия му съобщават, че неговата съпруга е родила - две седмици преди датата на термина. Въпреки липсата на тренировки на ски и мислите около новороденото му дете, Станимир успява да се мобилизира за първия си старт, където целта е добро представяне. Медалът за Тачо изглежда като химера заради липсата на подготовка на сняг, но когато финишира, разбира, че е с второ време - и то на две секунди от победителя.
 
Съдбата си знае работата...
На същата тази арена в Латвия, 10 години по-рано, Станимир печели първата си европейска титла, а победата идва само с една секунда разлика. И тогава, и сега Беломъжев спори за победата с шведски състезатели. А разликата между първия и втория е буквално едно поглеждане към картата повече или по-малко.
 
Беломъжев буди възхищение на Скандинавиетo
Попитан как в Скандинавието гледат на успехите му в ски ориентирането, Станимир заяви: "С възхищение. Точната дума е възхищение. Те не вярваха, че аз 40 дена преди Европейското първенство съм тренирал с ролкови ски. И добре, че имах снимки, на които да им покажа, че на 19 януари наистина тренирах по къси гащи и по къс ръкав. И те ми казват: "Това нещо е невъзможно".
Заради географското си разположение България не е благоприятна за зимни спортове, което и прави практикуването им почти невъзможно. Липсват сняг, условия за практикуване и най-вече традиции, които да отворят страната към спортове като ски ориентирането, а и не само. Тачо се надява, че държавата ще обърне повече внимание на зимните спортове, защото те обхващат не само елитния спорт, но и са отлично средство за туризъм и рекреация.
 

В Лилехамер има 500 км ски писти, в България - 10

"В България липсват писти за ски бягане. Давам ви един пример: област Лилехамер в Норвегия има над 500 километра писти за ски бягане. През лятото това са пътища, но през зимата се обработват с машини и хората се придвижват по тях със ски. В България всичките трасета, които могат да бъдат използвани за ски бягане, не са повече от 10 километра", споделя Станимир.

Ски ориентирането е спорт, който комбинира ски бягане и ориентиране. Спортът обаче е колкото близо до ски бягането и ориентирането, толкова и далеч. В ски ориентирането се кара по много по-тесни следи, отколкото в ски бягането, като и самото бягане е много по-силово. Изискват се бързи и адекватни решения, които се взимат на висок пулс.

 

Станимир Беломъжев Ски ориентирането - спорт на интелекта

Станимир определя ски ориентирането като "интелектуален спорт" - и тъкмо влагането на бърза и адекватна мисъл го е привлякло към спорта. Споделя, че дори по-добри ски бегачи от него, които са влизали в по-тесните следи на ски ориентирането, изпитват затруднения да поддържат темпото му, защото ски бягането е коренно различно.

 

11 месеца работа, 1 месец почивка: как тренира Станимир Беломъжев

Работата на Станимир Беломъжев продължава 11 месеца в годината - като започне подготовка през май и завърши с последните състезания през март. Различните етапи от подготовката му включват и различни видове тренировки - от шосейно колоездене, през ролкови ски, до кросови бягания. През есента идват първите лагери на сняг, а през декември - и специална подготовка за ски ориентиране за първите стартове от международния календар.

 

Медалът, който убягва на Тачо

На 16 февруари Станимир ще навърши 35 години, а първото му качване на ски е още на едва 2-годишна възраст. След две световни и три европейски титли българинът е спечелил почти всичко възможно в ски ориентирането, но му убягва един златен медал. Кой е той и кога смята да го "атакува"? /actualno.com

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG