Златната Стойка - шампион, родител, вдъхновител

 Златната Стойка - шампион, родител, вдъхновител

Месец март винаги ни дава поводи да се замислим за теми извън злободневието. Дали заради вековната традиция да се окичим с мартеници за здраве още на старта му. Дали, защото за мнозина околко нас третият ден от месеца е сред малкото поводи да си спомнят за великата ни история. Или пък защото на осмия ден успяваме да поне за миг да се сетим за дамите около нас, които толкова често пренебрегваме в обществото ни.

И точно в този период екипът на Corner.bg има привилегията да ви срещнe с един истински и вдъхновяващ български шампион. Прекарахме един ден в компанията на голямата Стойка Кръстева в разгара на 74-ото издание на легендарния боксов турнир "Странджата". Олимпийската ни шампионка от Токио е помощник-треньор на националния тим за жени, а двамата със старшията и неин бивш наставник Борислав Георгиев ни допуснаха зад кулисите на състезанието. 

"Странджата" завърши преди дни, а женският ни бокс отново показа елитното си международно присъствие с три златни медала. В столичната зала "София" видяхме триумфи за невероятните ни боксьорки. Севда Асенова отвя конкуренцията в категория до 48кг, Станимира Петрова доминира до 54 кг., а пък шампионка до 57 кг. стана Светлана Каменова.

 

Докато националките коваха победи за България, с екипа ни успяхме да видим и да разберем по-добре как тупти сърцето на женския ни бокс през очите, поуките и изборите на голямата му звезда - Стойка Кръстева. От миналото лято тя вече е и мама Стойка, а дъщеря и Цветелина е навсякъде с нея. Затова и не се изненадахме, когато при срещата ни в тренировъчната зала в столичния квартал Дианабат, заварихме двете да работят заедно с националките ни. Не пропускайте новия епизод от съвместната ни видео поредица с efbet - "Тръпката е навсякъде".

"Цвети е много добро бебе. Позволява ми да работя". С тези думи и широка усмивка започна разговора ни със Стойка.

Тя може да е олимпийски първенец, двукратен европейски и двукратен световен вицешампион, но раждането на Цветелина е успех номер едно в живота на Кръстева.

"Много е трудно да се опише с думи. Нямам как да го разбереш пълноценно, докато не ти се случи да станеш родител. Чувството е неописуемо. Без да омаловажавам златния медал от Олимпийските игри, но това да станеш родител е нещо много по-величествено"

Стойка Кръстева ни допуска до личния си свят без никакви задръжки и без претенциите, които често са част от играта на големите шампиони и звезди. Разказва за рутината на ежедневието си. Разходки с малката, тренировки със състезателки на клубно (Локо Сф) и национално ниво, отново грижи за Цвети и ако остане малко време в края на деня - то остава за нейния Борил. Човекът, който винаги е в нейния ъгъл.

"Нямаме много варианти и хора, които да ни помагат в ежедневието. Племенницата ми също се занимава с бокс и понякога в залата, когато тренираме, тя остава с бебето. А и се шегуваме често в залите, че който не ме слуша, ще бъде наказан да обикаля с количката. Но както казах, тя е добро дете и ми позволява да работя" - така продължава Стойка след поредния ми въпрос, в който не съм успял да прикрия изненадата си как едно дете, ненавършило годинка, е толкова спокойно в боксовата зала.

След индивидуална работа с част от състезателките е време да се отправим към зала "София", а това е и единственият момент в натовареното ежедневие на олимпийската ни гордост, в който има време за разговор с нас. Уверявам ви - струва си да го чуете. Защото в него ще разберете как един български шампион, изкачил се на своя спортен Еверест, е крайно мотивиран да помогне на следващото поколение. Не защото в аматьорския бокс ще се спечелят много пари. А защото Стойка е такава. Иска за другите това, което тя не е имала.

"Харесва ми да помагам на състезателите. Искам да им спестя неща, с които аз съм се сблъсквала през годините."

Казана дума - хвърлен камък. И наистина без колебание, с целия опит, който е придобила през трудния си житейски и профеисонален път, започнал за едно мотивирано дете от Добрич и стигнал до Олимпийския връх, днес Стойка се опитва да бъде част от причините за още повече успехи, но вече като треньор. Само седмица след "Странджата" клубът, в който Стойка работи - Локомотив Сф обра голяма част от медалите и в държавния шампионат в Ботевград, което за пореден път доказа, че тандемът Стойка Кръстева - Боби Георгиев работи безотказно.

"Треньорът е най-важен. Често остава на заден план, но всъщност това доверие между треньор и състезател е най-важно. Треньорът е и психолог, и приятел, и доктор и всичко понякога за един спортист." 

В този контекст Стойка си спомня как именно Боби Георгиев е основната причина тя да се завърне на боксовия ринг след първото и отказване през 2018 г. Двамата със съпруга й дават необходимата мотивация, а пътят нататък е ясен. Злато в Токио и място в историята.

И понеже живеем на географски ширини, на които все още битуват остарели и необясними стереотипи и разбирания за жените в спорта, а и конкретно в бокса, със Стойка Кръстева засягаме и тази тема. Рядко в спортните емисии и сайтове виждаме реалността за това какво е да си жена в елитния спорт. Да днес виждаме Стойка като треньор, като шампион, като родител дори, но самият факт, че е жена, сам по себе си носи своите предизвикателства. Такива, които само тя може да опише:

"Винаги ми изниква в съзнанието един спомен преди много години, когато жените още не ги брояха за хора, особено в нашите спортове. Цяло лято се готвех за едно световно първенство, тренирах, гладувах, свалях килограми. Беше още при едно старо ръководство на федерацията и отидох да ги помоля да придвижим документация за участието ми. Казаха ми - да, няма проблем, дай само да видим... И изведнъж се оказа, че първенството вече е започнало. Дори не си бяха направили труда да проверят кога започва, кога се подават документи и т.н." 

Слава Богу, тази история е стара. И днес в боксовата федерация нещата са различни. А и Стойка Кръстева няма да позволи крачка назад. Тя планира да вложи всичките си усилия, за да подобри още повече средата за българския женски бокс. Защото е имала своя труден път и иска да остави своята диря не само като спортист, но и като треньор, като ментор, ако щете. За себе си тя е имала своя вдъхновител в лицето на голямата Деси Кирова, позната по целия свят като Дейзи Ланг. Боксова леганда от времената у нас, в които е било още по-трудно за жените в бокса.

И точно днес, когато около нас е пълно с клишета и мартенски стереотипи, си позволяваме да ви призовем да изгледате видеото със Стойка Кръстева. Защото един голям шампион е и голям човек. Защото тя олицетворява примера за една успешна жена в нашето общество, независимо, че от екрана и сайтовете ни бутат съвсем други модели за подражание. Защото нейното верую е, че "пътят няма да е лесен, но финалът, той ще е чудесен." Остава ни само да пожелаем от все сърце успех и на националките ни по бокс, за които скоро предстои световно първенство в Ню Делхи, Индия.

А дотогава не забравяйте, че добрите примери са навсякъде - важно е обаче да ги различим и разберем правилно!/dir.bg

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG