Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Три ИКАР-а за спектакъла

По традиция за поредна година в Световния ден на театъра - 27 март, Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР.

Мотото на XVIII-ото издание на Софийския театрален салон беше "Избери театъра" - избор, който се оказва толкова лесен и правилен в години, изпълнени с несигурност и предизвикателства.

Тазгодишната визия на плаката показва този избор. Театърът е олицетворен чрез архивна снимка на актьорите Ружа Делчева и Апостол Карамитев от спектакъла на Народния театър "Херцогинята на Падуа" от Оскар Уайлд, постановка Филип Филипов, сезон 1957-1958 г.

Върху изображението все още седят следите от "разкъсани" рекламни и политически съобщения и плакати, с които е пренаситено днешното обществото.

Затова тази година Наградите ИКАР призоваха всички да направят своя избор и да се доверят на театъра, защото той е символ на човешката вяра в доброто, любовта и най-вече - в изкуството.

"Орфей" на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина, спектакъл на Народния театър "Иван Вазов", взе три статуетки на престижните театрални нагаради - за най-добър спектакъл, за режисура и за спектакъл на публиката. 

Актьорът Антон Радичев получи "Икар" за изключителен принос към българския театър на церемония в Народния театър "Иван Вазов".

Освен номинациите в различните категории, тази година бяха обявени още седем специални награди.

Наградата "Икар" за чест и достойнство получи актрисата Мария Стефанова.

Награда на "Акт-Унима" за значим принос в развитието на българското куклено изкуство е за Силва Бъчварова, а "Икар" за преподавателска дейност бе присъдена на проф. Анастасия Савинова.

Теодосий Спасов получава "Икар" за световно турне, певецът Любо Киров - за принос към музикално-сценичното изкуство, а Николай Серафимов - за постиженията му в областта на вариететното изкуство и мюзикхола.,

Награда за цирково изкуство от гилдията на цирковите артисти получи Лукреция Марио Малеволти - за високи постижения в конния жанр.

Ето и всички победители: 

За дебют:

Кристина Беломорска - за режисурата на "Морфин" по Михаил Булгаков, Yalta Art Room

За водеща мъжка роля:

Владимир Пенев - за поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, реж. Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"

За водеща женска роля:

Светлана Янчева - за Уини в "О, щастливи дни" от Самюел Бекет, реж. Маргарита Младенова, театрална работилница "Сфумато"

За поддържаща мъжка роля:

Светослав Добрев за Санчо Панса в "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев"

За поддържаща женска роля

Маргита Гошева - за Ана, кабаретна актриса в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов", Пловдив

За режисура:

Йерней Лоренци за "Орфей", драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър "Иван Вазов"

 За сценография

Никола Тороманов за "О, щастливи дни" от Самюел Бекет, театрална работилница "Сфумато"

За майсторско техническо осъществяване

Народен театър "Иван Вазов" за "Нора" от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин

 За авторска музика

Милен Апостолов - за "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев"

За драматургичен текст, номинации са излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

"Място, наречено другаде" от Яна Борисова

За КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

"АЛИСА В ОГЛЕДАЛНИЯ СВЯТ" по Луис Карол, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър - Варна

 

За СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства и комисия в състав: д-р Елена Ангелова, Зорница Стоянова, Нейтън Купър, Росен Михайлов, Стефан Прохоров

СТЕФАН А. ЩЕРЕВ И LIGNA - ОЛЕ ФРАМ, ТОРСТЕН МИКАЕЛСЕН, МИХАЕЛ ХЮНЕРС за "НОНУМЕНТ-2" (радиобалет), Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен в Копродукция с Inform Bureau Association

 За ДУБЛАЖ, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

ПРИ ЖЕНИТЕ

ЙОРДАНКА ИЛОВА за Кметицата в "Оглитата - Добре дошли в Смърдел град" 

ПРИ МЪЖЕТЕ

ИЛИЯН ПЕНЕВ за Василий Голоборотко в "Слуга на народа"

Водещ на събитието тази година беше актьорът Филип Аврамов, а специална изненада за публиката поднесоха музикантите от група Cinga manga funk - въздействаща комбинация от джаз, фънк, прогресивен рок и ромски фолклор. В официалната церемония участваха още  Жената каучук - Сирма Добрева и трупа Канетикс.

Наградите ИКАР 2023 са част от XVIII-ото издание на Софийския театрален салон, от Календара на културните събития на Столичната община и от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Столичната Община и Министерството на културата./dir.bg

 

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG