КАК ЕДИН МАЛЪК БИЗНЕС РАЗЦЪФНА В ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ

КАК ЕДИН МАЛЪК БИЗНЕС РАЗЦЪФНА В ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ

Как се развива собствен бизнес с розово масло, розова вода и въобще всичко най-хубаво от света на ароматите? И защо в чужбина, както и тук, тези продукти винаги ще имат висок престиж и високо търсене?

Срещнахме се с Дечко Дечев, който през 2019-та основава бранда "Траке" и постепенно го развива до успешен малък бизнес. Ето какво ни разказа той в рубриката "Формулата на успеха".

Как започнахте, какво беше началото и самата идея?

Избрах през 2019-та името "Траке" - произлизащо от тракийската нимфа Траке, която е легендарен образ и извор на вдъхновение още от времето на Траките. Имаме семейни насаждения от Роза Дамасцена и Роза Алба - това са двата вида рози, които са сертифицирани като български сортове маслодайна роза. Насажденията се намират над село Турия, което е известно като Чудомировото село.Реших, че мога да създам козметична серия с арт мотив, която да е направена с много грижа, качество и естетика. Да се откроява от масовия продукт, който е на пазара и да се предлага като скъп бутиков български бранд за ценители, затова и аудиторията ни е много отбрана. С екипа ни приготвяме партидите от всеки артикул в малки лотове, изкарваме около 100-200 бройки от вид, разпродаваме ги след това правим нови. Позитивната страна от всичко това към потребителя е, че по този начин не задържаме многобройна залежаваща стока по складове.Нашите насаждения от маслодайна роза са около двеста декара. Трудът по събирането на цвят, както е известно на повечето хора е изцяло ръчен, което е и един от факторите за високите цени на розовото масло- един от главните изходни продукти от добиването на Роза Дамасцена. През годините от различни компании се опитаха да роботизират процесите по добиване на розов цвят, но за момента иновациите в сектора са все още мираж…Това е и голямото предизвикателство- работната ръка с всяка година липсва все повече, а алтернатива няма. Необрани розови полета по време на розобера са вече масово срещано явление, докато преди около 10-на години беше изключителна рядкост да се видят окапали рози.

Как се промотирате, как хората разбират за вас?

С екипа ни изградихме и поддържаме собствен онлайн сайт, разчитаме също на различни платформи за продажби на едро и дребно и партньорства в България и чужбина. Опитахме и с Amazon от чисто любопитство, но както си и мислихме, опитът не беше толкова добър за нас, понеже там акцентът на продажбите е върху продукти от по-масово потребление, a нашият фокус, както споменах и по-горе е далече от тази ниша.Но пък платформи като Etsy ни се усмихват, тъй като те са насочени към по-концептуални, авторски и автентични продукти, които се изработват главно от малки фирми и локални тепърва развиващи се старт-ъп компании, каквато е и нашата. Тоест най-подходящото място за бизнеси, които предлагат по-уникални продукти.

Какъв тип са клиентите ви?

Като стартирахме през 2019-та в началото имаше "уау ефект" от визията на първия ни продукт - започнахме изключително динамично, продажбите ни тръгнаха рязко нагоре, както и започнаха да се отварят за нас чуждестранни пазари. Но това се промени много бързо, тъй като дойде коронавируса и с него Ковид кризата, пазарите се затвориха, а доставките поскъпнаха неколкократно за много от дестинациите ни. Кризата първо удря по по-луксозните стоки, хората отлагат подобни покупки за по-добри дни, така и много партньорства ни се развалиха. Но ние не се отчаяхме - напротив, насочихме сили към локалния български пазар. И всъщност тогава навлязохме в по-корпоративния сегмент, започнахме да приготвяме продукти за различни събития, сватби, конференции, също и хотели. И осъзнахме нещо много важно: че като си малък е по-лесно да бъдеш гъвкав, да излизаш от зоната си на комфорт и да се адаптираш спрямо различни форсмажори.

Имаме клиенти и партньорства в България и чужбина с много интересни малки и големи брандове зад гърба си. Например бутикови и концептуални магазини, йога и уелнес студия, малки и големи хотели, барове, кофи-шопове и гифт шопове в страни като Германия, Испания, Франция, Швейцария, Австрия, САЩ, Канада и други.

Какви са по-нестандартните ви идеи извън розовата вода и маслото?

Изкарахме на пазара по време на изолацията козметичен почистващ спрей за ръце, обогатен с етерични масла и розова вода - търсеше се много, заради интересния му аромат и омекотяващ ефект върху кожата на ръцете. Също, тогава ни хрумна и идеята и изградихме цялостна концепция за ароматни еко свещи за многократна употреба и създадохме авторска линия, която е изключително автентична, поради дизайна и функциите си. Това е една от гордостите и бестселър на бранда и компанията ни.

Целият процес и продукт се изпълнява от наш екип - от оформянето на керамичния култов съд до изпичането, глазирането, почистването и превръщането му в уникална свещ със специална селекция от етерични, ароматни масла и соев восък. Притежавайки красотата и ценността на предмет на изкуството, всеки керамичен свещник, освен че не може да се повтори като модел идентично всеки следващ път, той може да ви служи и дълги години. Как става това? - Вместо всеки път клиентът ни да купува цели свещи и да инвестира в ненужни стъклени чаши и контейнери, в които се изливат тези свещи, ние изобретихме модел пълнители за нашите керамични съдчета. Когато изгори пълнежът на свещника, първо той се почиства леко при необходимост и след това се добавя нов пълнител с избран аромат и цвят. Така, от една страна не разхищаваме стъкло и други замърсяващи околната среда материали, спестяваме вредни емисии за производството на тези съдове и спестяваме на клиентите инвестирането всеки път в съдове за свещи, които след това нямат абсолютно никакви функции и просто се изхвърлят.

А как всъщност изграждахте първоначално базата от заинтересовани от вашите продукти? Постепенно. Участваме на парфюмерийни и тематични изложения, срещаме се лично с много партньори, организираме мероприятия, работилнички (т.нар. уъркшопове).

Стараем се да изграждаме имиджово и полезно страниците ни в Инстаграм и останалите социални мрежи и разчитаме на тях изключително много във все по-дигитализиращия се свят. Работим много по визиите на продуктите, така че да можем да ги покажем от повече перспективи и да докоснат повече хора чрез различни подходи и колаборации.

При нас до голяма степен важи мотото- веднъж клиент, завинаги клиент! С времето онези, които остават доволни, ни препоръчват на техни близки, приятели и така процесът се мултиплицира и семейството ни от клиенти се множи непрестанно.

Сега влизаме в нашата четвърта година. Имаме все по-голяма разпознаваемост на бранда и рекламите са вече по-резултатни от тези, които правихме преди 3-4 години, например, защото много е трудно в началото, когато трябва да рекламираш непознат бранд с непознати продукти... Когато те научат обаче, просто трябва да напомняш за себе си.

Каква е приложимостта на розовото масло, за какво се използва сега?Широка е употреба му. Както във фармацевтичния сектор, така и в парфюмерийната, козметичната, хранително-вкусовата и много други отрасли. Със съвсем малко количество розово масло може да се постигне наистина завиден резултат. Често се търсят заместители на розовото масло, поради високата му цена, но за щастие натуралната му уникалност не може да се замести с нищо изкуствено.

Ние сме късметлии в България, че имаме Розовата Долина със спецификата на климата й, почвените особености, позволили на тези магични растения да намерят мястото си точно тук и да развият региона като уникален и единствен в света.

Какво си представяте развитието си оттук нататък?

2022 г. отворихме ателие и шоурум в гр. Казанлък. Тази година целта ни е да доразвием местенцето и да го направим още по-привлекателно за нови посетители като организираме различни събития, работилнички, беседи с интересни хора, дни на отворените врати и пр. Тази година предстои да отворим и първия ни Концептуален магазин, който се надяваме да стане също гордост за региона. Планираме пускане на много нови продукти до края на 2023 г.

Увеличаваме екипа си. Трупаме безценен опит и както всеки малък български бранд се справяме с много административни и финансови трудности. Получаваме доста звучни шамари и откази. Но това не ни демотивира, напротив тласка ни все повече в напредъка.

За мен и екипът ни е най-важно да правим смислени неща, с което българите да могат да се гордеят; продукти, които все по-открито и категорично да се налагат на световния пазар. И знам, че с много труд, последователност и креативност това ще се случи!

actualno.com

 

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG