„БЪЛГАРСКИТЕ РОЗОТЪРГОВЦИ. РОДОВА ПАМЕТ НА КАЗАНЛЪК“ – ИЗЛОЖБА НА ОТКРИТО В ПАРК „РОЗАРИУМ“

„БЪЛГАРСКИТЕ РОЗОТЪРГОВЦИ. РОДОВА ПАМЕТ НА КАЗАНЛЪК“ – ИЗЛОЖБА НА ОТКРИТО В ПАРК „РОЗАРИУМ“

Фотографски пана на открито в парк „Розариум“ предават славната история на четири казанлъшки фамилии на световно ниво, посветени на розовото масло - Папазови, Шипкови, Орозови, Христови. Техен съвременник остава в историята с коментара, че „Цените на розовото масло винаги се определят в Казанлък”.

„Тази изложба е уникална. Тя се зароди като признателност към всички, които са причина да има 120-и Празник на розата, изобщо Казанлък да носи славата на националния символ – розата.“, посочи Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари на културните институти, които съвместно са работили да извлекат най-доброто от родовата памет на розопроизводителите, за да го покажат.

„Художественият опит за хроника на приноса им в стопанския и културен живот на България е впечатляващ урок по родолюбие, източник на гордост за казанлъчани и всички българи.“, каза на откриването директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева. Тя направи кратка ретроспекция за живота и световните постижения на знаменитите казанлъшки търговци от миналото.

Музикален поздрав към публиката отправиха възпитаници на Школата по поп пеене и пиано „Орфей“ с педагог Мариана Мъгева към НЧ „Възродена Искра – 2000“. Празничната програма по откриване на експозицията продължи с кратък рецитал на казанлъшки деца.

Събитието е част от 120-ия Празник на розата в Казанлък, организиран от Община Казанлък. Изложбата на открито в парк „Розариум“ разказва за приноса на розопроизводителите в културата и традициите на българското общество през вековете и ни дава пример за находчивостта, професионализма и силата на българския дух. На 29 май 2023 г. експозицията ще гостува на депутатите в 49-то Народно събрание на Република България.

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG