Цените на олиото и пшеницата на борсите вървят трайно надолу

Цените на олиото и пшеницата на борсите вървят трайно надолу

При цените на едро тази тендеция е подчертана и от началото на годината до сега не е прекъснала. Трендът е твърдо надолу при пшеница, царевица, слънчоглед, олио. Числата са красноречиви. Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов по NOVA NEWS.

„За едногодишен период, линията при цените е твърдо надолу. Цената тук върви почти равномерно с тази от Украйна и Русия. Поевтиняването е с повече от 50-60 % в рамките на 1 година. През този период, особено в  зимните месеци, обикновено пшеницата поскъпва навсякъде по света. Тази година обаче виждаме, че поради рекордния добив на пшеница, поевтиняването се запазва и продължава и през следващите месеци. От тук може да се очаква поетиняване на производните продукти на пшениццата – брашното, а може би и хляба“, коментира Симов.

„Цената на олиото м.г. е била 1950 щ.д. на тон, а сега цената е 860 щ.д. за тон на борсата в Ротердам. Повече от двойно спадна цената за една година. Причината за това от една страна е, че реколтата е добра, а от друга страна – Украйна и пусия успяха да задоволят търсенето на слънчоглед за производство на олио. Друга причина е преминаването към друи видове олио – не от слънчоглед“, обясни той.

„Ако  цената продължи да върви надолу, както при пшеницата, така и при слъчогледа, може да очакваме допиране на пазарната цена на суровината с нейната себестойност, което може да изигриае лоша шега на производителите, а те да бъдат демотивирани да произвеждат. Всеки производител, който види, че неговата стока не се продава с добра печалба, започва да се замисля за това каков да сее следващата година. Наблюдавайки как цените опират до себестойността, с по -високите цени на горивата и електроенергията, не е изключено производителите да бъдат демотивирани“, поясни Симов

„Средното поевтиняване на пазарите на царевицата е в рамките на около 30-40% на годишна база. Това е добра новина за цената на месото, млякото и млечните продукти, тъй като царевицата е основна фуражна култура“, допълни още той./agrozona.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG