Сдружение „BG Бъди активен“ търси най-активното учебно заведение на България

Сдружение „BG Бъди активен“ търси най-активното учебно заведение на България

Над 500 са вече регистраните училища и детски градини в борбата за титлата Най-активно учебно заведение на България. Това съобщиха националните координатори на Ден на спорта в училище - сдружение BG Бъди активен и добавиха, че очакванията им за броя участници, на база предходните издания е над 800. На 29-ти септември, петък, във всяко участващо учебно заведение ще се проведе малък празник на движението, а домакин на откриващото събитие за 2023-та е СУ „Васил Левски” град Гълъбово.
Всички учебни заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище и отчели участието си съгласно изискванията,  ще получат сертификати за участие, видимост на европейско ниво и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други, в помощ на организирането на спортни празници в учебните заведения. След получаване на отчетите, BG Бъди активен ще проведе задълбочени анализи проверка на данните и според критериите ще бъдат избрани най-активните учебни заведения. Всяко учебно заведение само избира  и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на събитието.
Всяка година, сдружение BG Бъди активен, предизвиква училищата, чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на учениците. Тази година фокуст темата и задачата на училищата е да организират техните спортни събития #БезОтпадъци, а зад идеята за ангажиране на подрастващите с темата за спорт #БезОтпадъци застана самата Световна шампионка по борба - Станка Златева -  “Спортът възпитава на отговорност и ни учи на уважение, а преди всичко, и ни обединява и прави по-силни. Щастлива съм, че поставихме арт инсталацията именно пред залата, където тренират младите надежди, за да създадем у тях устойчиви навици и да покажем добрият пример на българския спортист”. Със Спортни събития #БезОтпадъци координаторите ще провокират организиращия екип на всяко учебно заведение да направи предварителен план за осигуряване разделното събиране на отпадъци по време на програмата на деня като постави видими и ясно обозначени кошчета за разделно събиране на опаковките, осигури комуникация с участващите и организира почистване на двора или локацията, на която се провежда мероприятието. За целта организаторите са подготвили наръчник, който дава точни и ясни указания как да се случи организацията стъпка по стъпка. Той е със свободен достъп и може да бъде намерен на сайта на сдружението.
Главната цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни. За целта много училища организират демонстрации на различни спортове или състезания за ученици. Един от акцентите през тази година ще бъдат специалните гости на празника в различните училища - професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Те ще носят и допълнителни точки на всяко учебно заведение, привлякло популярно лице, което да даде добър пример и да вдъхнови подрастващите към спорт. Сдружението, инициатор и координатор на събитието отново е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност в кампанията. В сайта на организацията са представени и критериите за оценка и класиране на учебните заведения.


Пълният списък с критерии за оценка на представянето на учебните заведения може да бъде открит в сайта на сдружението.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас на rumi@bgbeactive.org и 0893 320 114.
Деня на спорта в училище е част от дългогодишната програма на BG Бъди Активен  „Раздвижваме България”.  Европейски ден на спорта в училище е финансиран по програмата Еразъм+ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE.

Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен./ngobg.info
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG