АЕЦ "Козлодуй" вече може да съхранява американско гориво

 АЕЦ

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ "Козлодуй" разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. Решението на ядрения регулатор е от 19 януари.

В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво. Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на стартиралия процес на лицензиране, се казва в съобщението на регулатора.

Първите доставки на гориво тип RWFA се очакват в началото на април. Руското гориво за блок 5 се изчерпва през месец май. 

Миналия октомври АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус" (Westinghouse).

В края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за блок 5.

До март 2024 г. трябва да бъде завършена документалната процедура, каза миналия октомври в интервю за БТА председателят на АЯР Цанко Бачийски. Тази година се очаква и пълният лиценз на ядреното гориво, без обаче да се допускат компромиси с безопасността.

 

АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво. Това означава, че и АЯР ще съгласува действията и с тях, отбеляза Бачийски.

Френският институт за ядрена безопасност и радиационна защита ще извърши експертиза на общо 20 отчета, които обхващат анализи на безопасността, свързани с целия жизнен цикъл на горивото, а именно: механичен, хидравличен и термо-механичен проект на ядреното гориво RWFA; анализ на поведението на горивото при възникване на аварии; ядрена безопасност при транспортно-технологични операции и при съхранение на ядреното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще предостави експертиза на отчета за съвместимостта на новото ядрено гориво със системата за вътрешнореакторен контрол на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй".

Междувременно продължават доставките на руско гориво за блок 6, каквото ще се използва до 2033 година, отбеляза БНТ. Това гориво при нужда може да се използва и в блок 5, но тогава атомната централа ще трябва да изчака с използването на гориво от друг източник четири години./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG