ЕК: ЕС е отделил 2,5 млрд. евро за спешна подкрепа на фермерите

 ЕК: ЕС е отделил 2,5 млрд. евро за спешна подкрепа на фермерите

От 2014 до 2023 г. Европейският съюз е осигурил 2,5 милиарда евро за спешна подкрепа на европейските земеделци. Това сочи доклад, представен днес от Европейската комисия, съобщава БТА.

Данните показват, че земеделците в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария са получили общо 156,3 милиона евро миналата година от общата сума заради въздействието от вноса на селскостопански стоки от Украйна. Увеличаването на вноса от Украйна в държавите от ЕС в близост до украинската граница се отразява на местните земеделски стопани, се посочва в документа.

 

На някои места в ЕС допълнителният внос доведе до вътрешно свръхпредлагане, понижаване на местните цени или пренасищане на логистичните вериги, отчита ЕК. Допълва се, че на правителствата в засегнатите държави от ЕС е било позволено да предоставят държавна помощ, равна или двойно по-голяма от европейската.

Общо ЕК е въвела 63 извънредни мерки в подкрепа на европейските земеделци, засегнати от слаба реколта, ниски цени, увеличени производствени разходи или прекъснати вериги за доставки. Докладът бе представен в навечерието на очакваното решение на комисията да предложи при необходимост допълнителна подкрепа за земеделците в граничещите с Украйна страни от ЕС./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG