От днес България е в Шенген по въздух и вода - какво трябва да знаем при пътуване

 От днес България е в Шенген по въздух и вода - какво трябва да знаем при пътуване

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище, напомня Франс прес, цитирана от БТА. Въпреки това този етап има силно символично значение, отбелязва агенцията.

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки - 25 от 27-те страни членки на ЕС и съседите му - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол.

Съветът на ЕС ще трябва да приеме решение, с което да определи датата, от която ще бъде премахнат контролът по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите държави от Шенгенското пространство, отбелязва румънската агенция Аджерпрес. Европейската комисия ще продължи да оказва на председателството на Съвета цялата необходима подкрепа, за да гарантира, че решението относно сухопътните граници ще може да бъде взето през 2024 г., посочи представителството на Европейската комисия в Румъния.

 

Какво трябва да знаят пътниците в България, които използват летище София.

Ако сте заминаващ

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

 

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент - регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

 

Ако сте пристигащ

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

 

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция "Гранична полиция" няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

 

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG