"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Очакванията на "Булгаргаз" са цената на природния газ през следващия месец да бъде с 5-6 процента по-ниска в сравнение със сега действащата. Това съобщи ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в дружеството Людмила Витанова по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лева за MWh.
Председателят на регулатора Иван Иванов каза, че търговската експлоатация на терминала за втечен газ в Александруполис ще закъснее с 20 дни, поради което няма да може да бъдат изпълнени доставките през терминала, които са част от заявените количества от страна на "Булгаргаз" за месец май. Затова Иванов попита какви стъпки се очаква да предприемат от дружеството в тази ситуация. Людмила Витанова отговори, че са уведомени от оператора на терминала "Газтрейд", че очакваната дата за въвеждане на търговска експлоатация на терминала ще бъде отложена. Поради тази причина каргото, което от "Булгаргаз" са предвиждали във връзка с утвърдената програма за доставки, няма да може да пристигне и да бъде разтоварено на предварително определената дата. Заради това от "Булгаргаз" са обявили търг на платформата на "Газов хъб Балкан" за намиране на количествата, които не достигат за заявките на клиентите.
"Независимо какво ще се случи на него, очакваме цената за месец май да бъде в порядъка между 55 и 56 лева. Не може да се ангажираме с по-точна прогноза именно поради факта, че този търг не е приключил", коментира Витанова, предаде БТА. "Заявената цена от 57,50 лева вероятно ще бъде по-ниска – около 55-56 лева, което ще определи намаление на цената на природния газ за месец май спрямо цената за април с 5-6 процента", коментира от своя страна Иван Иванов. Той обяви, че КЕВР ще се произнесе с решение по заявлението на "Булгаргаз" на закрито заседание на 1 май от 15:00 часа./actualno.com

 


 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG