ЕС прие нови правила за етикетиране на мед, сухо мляко, сокове и конфитюри

 ЕС прие нови правила за етикетиране на мед, сухо мляко, сокове и конфитюри
Съветът на ЕС официално прие актуализирани правила относно състава, етикетирането и наименованието на мед, плодови сокове, плодови конфитюри и дехидратирано мляко .

Актуализираните директиви имат за цел да помогнат на потребителите да направят по-информиран избор , да осигурят повече прозрачност относно произхода на продуктите и да намалят измамите с храни .

Днешното приемане на ревизираните пазарни стандарти за определени храни показва нашия ангажимент да засилим европейското производство и да се борим с измамите с храни. Повишената прозрачност ще даде възможност на потребителите да правят по-информиран и по-здравословен избор, заяви Дейвид Кларинвал, белгийски вицепремиер и министър на самонаетите, МСП и селското стопанство.

Основни подобрения:

 

Пчелен мед

В случай на смеси от мед, новите правила ще направят етикетирането на страните на произход по-ясно, за да се увеличи прозрачността и да се предотвратят измамите с мед . Етикетирането ще посочи страните на произход в низходящ ред, въз основа на теглото, включително процента, представляван от всяка държава.

Държавите-членки могат да решат, че за меда, пуснат на пазара на тяхна територия, е разрешено да се посочи само процентът на четирите най-големи дяла, ако тези държави представляват повече от 50% от сместа.

 

Плодови сокове

Въвеждат се три категории плодови сокове , а именно „плодов сок с намалено съдържание на захар“, „плодов сок с намалено съдържание на захар от концентрат“ и „концентриран плодов сок с намалено съдържание на захар“, за да се отговори на нарастващото търсене на продукти с намалено съдържание на захар .

Благодарение на новите стандарти изявлението „плодовите сокове съдържат само естествено срещащи се захари“ вече може да се използва на етикета. Това има за цел да подобри информираността на потребителите, тъй като потребителите често не са наясно с разликата между плодовите сокове (които по дефиниция не могат да съдържат добавени захари) и плодовите нектари.

 

Конфитюри

Минималното плодово съдържание ще се увеличи от 350 на 450 г/кг при конфитюрите и от 450 на 500 г/кг при екстра конфитюрите . Това ще помогне за намаляване на количеството захар в конфитюрите, което ще позволи по-здравословни диети и ще подкрепи пазара на плодове.

 

Мляко

В случай на предлагане на сухо мляко ще бъде разрешено използването на обработки, които произвеждат дехидратирани млечни продукти без лактоза.

 

Следващи стъпки

Законът ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му. Новите мерки ще бъдат приложими в целия Европейски съюз след две години./agrozona.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG