Българският правописен речник вече е онлайн

Българският правописен речник вече е онлайн

Първата дигитализирана версия на Официалния правописен речник на българския език вече е достъпна онлайн. Платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН предоставя безплатно и без регистрация достъп до всички български книжовни норми.

Името е почит към Петър Берон, който преди 200 години създава своя "Буквар с различни поучения", по-популярен като Рибния буквар.

"Част от правилата за книжовния български език са залегнали още в Рибния буквар", каза при представянето на дигиталния речник проф. д-р Руска Станчева от Института за български език на БАН, която е ръководител и инициатор на проекта.

В разработването на платформата е участвал изкуствен интелект, създаден от учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Дигиталният речник, включващ 2.4 млн. форми, е достъпен на beron.mon.bg и е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова.

Всеки и по всяко време вече ще може да направи справка по книжовен български език без да е необходимо да търси в дебелите хартиени речници. 

Освен правопис, дигитализираният речник включва всички правила за пунктуация и граматика и е първият официален правоговорен речник, който предоставя аудио с правилно произнасяне на думите.

По думите на проф. Станчева 85% от младите хора правят езикови справки в интернет. В дигитализираната версия е включена и рубрика "Въпрос на деня", която представя отговори на въпроси, които се получават ежедневно в Службата за езикови справки и консултации на Института за български език.

Следващата стъпка пред платформата е въвеждането на изкуствен интелект, който да помага на потребителите при езикови справки.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, която присъства на представянето на онлайн речника, заяви, че функционалната грамотност по български език е национален приоритет.

За нас е изключително важно да развиваме езиковите умения на учениците и младите хора. Трябва да намираме начин да инвестираме в иновативни ресурси, за да достигаме до сърцата на младите хора в България и да не забравяме, че вложенията за българския език са ключова част от нашата национална идентичност, и може би една от най-смислените инвестиции, които можем да направим за бъдещето си", заяви още Митева.

"За съвременните млади хора и ученици е изключително важно да имат достъп до ресурси, съдържание и инструменти, които са близки по начина, по който те учат и живеят. Ето защо е изключително важно да държим баланса между дигиталното, между екранното време и времето офлайн - времето извън дигиталното пространство", подчерта зам.-министърът.

"За да имаме достъп навсякъде, по всяко време до тези ресурси, за да може да развиваме и обогатяваме, не просто езика си, но и уменията на младите хора, за нас е важно да имаме инструмент като БЕРОН", допълни Митева. 

"Извън границите на страната има над 400 училища, в които се изучава български език и българска култура - т.нар. неделни училища'', добави министър Митева и отбеляза, че езиков инструмент като БЕРОН ще послужи на много семейства и млади хора по целия свят да поддържат огъня на българския език./dir.bg

 

 

 

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG