Може ли Челопеч да има свой високотехнологичен индустриален парк?

Може ли Челопеч да има свой високотехнологичен индустриален парк?

Какво би било бъдещето на регионите, които икономически зависят от добив на ресурси, като мед и злато например? Науката отдавна е установила, че някои от суровините на Земята са изчерпаеми. Такива са нефтът, природният газ, въглищата, рудите. Има ли обаче алтернативна заетост за жителите на такива малки населени места, ако добивът бъде прекратен?

Според арх. Даниела Коцева – има. Тя предлага такава възможност в своята дипломна работа, в която разглежда изграждането на високотехнологичен екологичен индустриален парк в община Челопеч.

Проектът ѝ стъпва на Общия устройствен план на общината и на Плана за интегрирано развитие 2021 – 2027 г., в които местната власт е отредила и анализирала възможностите на определени територии. Така дипломната работа на младия архитект всъщност може да стане основа за реализация на подобен проект, макар и в по-малък мащаб.

Знак, че местната власт проявява интерес, е това, че кметът и главният архитект на общината са предоставили цялата нужна информация на арх. Коцева, като са ѝ посочили мястото, на което подобен проект би могъл да се развие.

 

Теренът се простира на изток от село Челопеч, в близост до язовир „Кирчов извор“. Там минават първокласния път и жп линията София – Бургас. Територията е около 80 хектара и в момента е неизползваема. Част от нея е общинска, а друга – частна.

Дипломната работа на арх. Коцева не предвижда само изграждането на производствени бази, но и на цял високотехнологичен комплекс, в който да се поместят административни сгради, софтуерен парк, квалификационен център, жилищни сгради и хотел. Заложен е и център за рекреация, който да обхване именно язовир „Кирчов извор“. Предвижда се само ниско строителство, като е дадено предимство на озеленяването.

На въпрос защо избира да разработи „екологичен индустриален парк“, тя изтъква две причини – защото става въпрос за щадящо природата строителство и защото проектът ѝ предвижда екологично производство. С прости думи – на територията на парка могат да оперират компании, ориентирани към рециклирането на строителни материали и отпадъци. Арх. Коцева е разгледала в дипломната си работа възможността за рециклиране на дървени, метални конструкции и елементи, сандвич панели и соларни панели, които са доста нашумели напоследък.

Целият парк може да има директна пешеходна връзка със селото. На изток е заложена да преминава споделена улица, т.е. тя не е отредена само за автомобилно движение, но и за пешеходно и велосипедно. Арх. Коцева залага и открити и закрити пространства, в които компаниите да представят новите тенденции. Споделя, че е предвидила и музей със зали за експозиции, както и детски обучителен център.

Изготвянето на проекта ѝ отнема около 6 месеца. На въпрос защо си е избрала точно такъв дипломен проект, арх. Коцева казва, че е наясно със социалните проблеми на регионално ниво, свързани с това хората да търсят препитание в по-големите градове.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG