Българинът, който създаде биопрепарат на Бъдещето

 Българинът, който създаде биопрепарат на Бъдещето

Вече над 25 години Dir.bg е медията, която представя по най-вдъхновяващия и красноречив начин, но и с креативен почерк онези, които създават, проправят брод и изграждат картата на бъдещето в обществения ни живот, политиката, бизнеса, изкуството, науката, иновациите - онези мъже и жени, чиито опит и път са не просто стимул, но и трансформират света ни, отваряйки прозорец към различното, революционното дори.

Сега дръзваме да създадем капсула на времето с поредицата ни "Истории от бъдещето", в която повече от 20 изключителни мъже и жени ще разкрият пред Dir.bg личния, професионалния си, творчески път.

 

Истории, които прозират в бъдещето и така променят настоящето с всяко свое действие. Прекрачете с нас в пътешествието, което разкрива смисъл, дава надежда и ражда бъдеще.

В поредната история ви разказваме за българина, който промени представата за въпроса "Кое е първо: яйцето или кокошката?" - инж. Емил Велков. Той създаде уникален биопрепарат от ново поколение - постбиотикът "Bibiotic". И така - кое е първо: причината или следствието? Началото или краят? Кое е по-важно: бактерията или метаболитите ѝ?

Връщаме инж. Емил Велков в миналото, за да стигнем и до бъдещето. Какви са най-важните уроци от детството му и как всъщност се насочва към иновативните технологии. Като ученик, много обича математиката. Бидейки точна наука, тя обяснява логически всичко, което го вълнува.

 

"Така се научих да си обяснявам всичко логически. А в основата на иновациите лежи логиката. Защото, когато логически си обясняваш процесите, по-лесно можеш да откриеш причините за недостатъците им и съответно да намериш решение за отстраняването им. И така, за разрешаването на различни технологични проблеми, логично се появяваха и иновативни технологии", казва инж. Велков.

Мечтае да изобрети нещо уникално от дете. Нещо, което да предпази хората от болести и да ги направи по-здрави и дълго живеещи.

"Винаги съм смятал, че здравето е най-ценното нещо в живота на човека. Смятам, че до голяма степен мечтата ми се осъществи с появяването на иновативния ни продукт "Bibiotic" - биопродуктът на Бъдещето...

 

Всичко започва преди повече от 30 години. През 90-те години семейството на инж. Велков има малка мандра.

"Производството на млечни продукти е биотехнологичен процес, в който с помощта на различни млечнокисели бактерии се произвеждат различните млечни продукти. Процесът е колкото предсказуем, толкова и капризен. Капризен, защото бактериите, точно като хората, са много капризни. Ако нещо не им харесва, спират да работят и съответния млечен продукт не се получава с желаното качество. И това е истинското предизвикателство. Да се научиш да създаваш на съответните бактерии подходящи условия за развитието им, да ги разбираш, да ги чувстваш, ако щете, дори да комуникираш с тях. И се влюбих в технологиите за преработка на мляко. И в тези невидими с просто око живи същества, от които не само в млекопреработването, но и в природата зависи почти всичко", споделя иноваторът.

С късмет, смелост и амбиция създава биопредприятието AUTOBIOTIC.

"Най-вече амбиция. Лента не сме рязали, защото изграждахме биопредприятието поетапно, а и не съм фен на символизма. Но не това е най-важното. По-важното е да се построи и заработи правилно, отчитайки всички специфични биотехнологични аспекти и нюанси. Денят не помня, но предприятието заработи някъде през есента на 2012 г."

 

Ролята на биопредприятията в България през последното десетилетие е многоаспектна и изключително важна, казва още инж. Велков. Произвежданите от тях продукти, не само подобряват качеството на живот и здравето на хората, но и активно подпомагат за опазването на околната среда. Както в България, така и в световен мащаб, производството на органични продукти, които са без синтетични химикали и ГМО, като натурални лекарства и добавки, органична козметика, биопестициди, биоторове, биоматериали, биоенергия и пр. са от съществено значение за преодоляване на негативните последици на нашето съвремие, казва още инж. Велков.

 

"Инвестициите в научни изследвания и нови биотехнологии ще продължат да бъдат ключови за бъдещото развитие, както на този сектор, така и на икономиката, като цяло".

Предприятието AUTOBIOTIC заема достойно място в глобален аспект, като създава уникални продукти, без аналог. Един от тях е именно ПОСТБИОТИК "BIBIOTIC", който излезе на пазара миналата година, след 5 години разработване.

През 2015 г. компанията решава да разшири дейността си с производство на пробиотици за животни. За целта са създадени три различни многовидови пробиотика с помощта на професионален екип от ветеринарни научни сътрудници, които да проведат клинични изпитания за ефективността им, върху здравето и прираста на различни животни, като прасенца, прасета, пилета, кокошки, зайци, агнета, телета.

 

"След година и половина клинични изпитвания, резултатите за ефективност показаха, че пробиотиците не оказват никакво влияние на животните. Защо? Защото животните са еволюирали така, че никакви чужди бактерии "отвън", да не могат да просъществуват "вътре" в организма им. Иначе просто нямаше да ги има. Например, всички знаем в какви условия живеят прасетата и че ядат и развалена и замърсена храна, която е пълна с всякакви вредни и прочие микроорганизми. А кокошките, които кълват всичко попаднало им? Но не се разболяват и не получават разстройство. И са живи и здрави. Следователно, всички "чужди" за тях бактерии не се развиват в организма им. В организма им се развиват само и единствено, собствените им бактерии. А след като чуждите за тях бактерии не могат да се развиват в организма им, то и съдържащи се в пробиотиците бактерии, които също са чужди за тях, не могат да се развиват. Логично, нали?", разказва инж. Велков.

При хората, нещата са идентични.

 

"Ние също сме еволюирали така, че никакви чужди бактерии "отвън", да не могат да просъществуват "вътре" в организма ни. Иначе щяхме да сме постоянно болни. В организма ни, също се развиват само и единствено, собствените ни бактерии. И тук изводът е същият. Чуждите микроорганизми, включително и пробиотичните бактерии съдържащи се в пробиотиците, не могат да се развиват в организма ни. Следователно, ефекта от пробиотика върху здравето ще бъде минимален, или въобще няма да го има. И логично се отказахме от производството на пробиотици"

Но ако не пробиотици, тогава какво? Така инж. Велков си задава въпроса:

 

"А какво целим с приемама на пробиотици?". Отговорът се оказва колкото сложен, толкова и прост.

"Приемайки пробиотик, пробиотичните бактерии съдържащи се в него, попадайки в червата ни, трябва да разградят неразградените от нашите ензими хранителни вещества, превръщайки ги в други вещества, наречени метаболити. Те имат собствени ензими за това. С едни от тези метаболити те се "хранят", с други - "комуникират" помежду си, с трети - "защитават" популацията си от другите чревни бактерии. А останалите предоставят на нас, като отплата за предоставените им подслон, храна и топлина. И това е основната им функция. Да произвеждат метаболити. Но при условие, че ще се развиват в организма ни. И именно тези метаболити, а не самите бактерии, пренасят ползи за организма. Метаболитите са различни изключително ценни биологично активни вещества, без които не можем да съществуваме, както без вода, храна, въздух и гравитация. А при положение, че пробиотичните бактерии не се развиват в организма ни, то и произведените от тях метаболити ще бъдат малко и недостатъчни, за оказване на съществено влияние за благосъстоянието ни"./dir.bg

 

 

 

Коментари

  • 06.09.2024, 05:00
    Предложение за заем за всички с лихва от три процента (3%) годишно . Допълнителна информация : mickeygovaerts@gmail.com
    mickeygovaerts@gmail.com
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG