Пилотно ще се внедряват наземни генератори за градозащита

 Пилотно ще се внедряват наземни генератори за градозащита

Климатичните промени през последните години налагат нови способи за градозащита. Това е изключително важно за съхраняване на земеделската продукция, особено в райони, незащитени от това опасно явление.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) предвижда пилотно внедряване на наземни генератори, където не е подходящо използването на ракетен и самолетен способ. Те работят със сребърен йодид. Това е един от способите за борба с градушките, който е признат от Световната метеорологична организация.

ИАБГ защитава територия с площ от близо 22 милиона дка с ракетен способ в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Сливен.

Защита от градушки със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България обхваща територия от около 30 милиона дкара.

Противоградовата защита над България е изградена в районите, в които според статистика  падат най-много градушки. За Северна България това са – Видин, Монтана, Враца и Плевен. За Южна България – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково.

Идеята е да разширят периметъра на сега действащите командни пунктове. Новите обекти ще бъдат локализирани  в областите Сливен, Плевен, Видин, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Дейностите по изграждането им стартират през настоящата година, като ще продължат през следващите две години.

Необходимостта от тези площадки е аргументирана след сериозно проучване на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, по искане на Министерство на земеделието и храните, посочиха от  пресцентъра на земеделското министерство.

Работна група от МЗХ, съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, прави анализ за създаване на нови полигони и площадки за превенция на градушки в областите, които в момента са извън обхвата на защитата с ракетен способ.

 

Това се налага поради настъпилите климатични промени и зачестилите в резултат екстремни явления. Обмисля се и прилагане на иновативни технологии, които ще позволят ефективна борба с градушките.

От началото на активния сезон, който тази година стартира на 10 април, на територията на страната са проведени 176 въздействия и са  обработени 675 градоопасни облака. Изстреляни са 11 515 ракети в териториите, защитавани чрез ракетен способ.

В Южна България са изстреляни общо 7 156 ракети, а в Северна България 4 359.

България е една от страните в Европа с висока честота и мощност на градовите процеси. Определено през последните няколко години  е установено увеличаване на честотата и мощността на градовите процеси. Всяка година в нашата страна се регистрират между 3 и 5 супер клетки.

От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, на база научни данни, констатират  изменения  в климата, които влияят върху честота на образуване на градушката.

Това природно явление е сред най-сериозните, които застрашават земеделската продукция в страната. Затова осигуряването на противоградна защита, която да покрива по-големи региони на държавата, е изключително важна за земеделските производители./agrozona.bg

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG