Министерството на земеделието и храните планира да въведе допълнителни регулации за имитиращите млечни продукти, с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това бе обявено от министъра на земеделието д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, проведено в МЗХ.
Предвижда се въвеждането на промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Целта е клиентите да бъдат информирани дали в дадено ястие се използват имитиращи млечни продукти, като например заместители на сирене в салати. В момента такава информация се предоставя само при поискване.
Министър Тахов подчерта, че тази мярка е в отговор на нарастващото обществено недоволство и множеството запитвания по темата. Тя има за цел да гарантира, че потребителите ще получават ясна информация за храната, която консумират.
Освен мерките за имитиращите млечни продукти, министър Тахов съобщи, че ще започнат засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини в млечните продукти. Според нормативните изисквания, преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 g неживотински трансмастни киселини на 100 g мазнини. Тези проверки ще бъдат залегнали в Многогодишния план за контрол 2024 – 2026 г. и националните мониторингови програми на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Изпълнителният директор на БАБХ, д-р Светлозар Патарински, потвърди, че ще се засилят проверките и вземането на проби от млечни продукти. Пробите ще бъдат анализирани в референтни европейски лаборатории, за да се установи съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход./agrozona.bg