Повече свобода за хората и бизнеса е правилният път към повече възможности и растеж – Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика

Повече свобода за хората и бизнеса е правилният път към повече възможности и растеж – Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика

В следващите няколко месеца, в поредица от интервюта ще ви срещнем с емблематични хора от граждански организации. Хора, които отдадено, непримиримо и от години работят за повече справедливост, за развитие и възможности на хората в България. 

Човешкият поглед към работата на тези колеги е на Оператора на Фонд Активни граждани България* – Фондация „Институт „Отворено общество – София“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Тръст за социална алтернатива – който издаде текстовете в сборника „Граждани на работа“. Сборникът обобщава най-интересното и най-важното през седемте години от работата на фонда.

 

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика
Разкажете ни накратко за себе си
Изпълнителен директор на ИПИ съм от 2007 г., а в самата организация работя от 2001 г., т.е. вече повече от 20 години съм част от гражданския сектор. ИПИ празнува 31 години от основава- нето си през 2024 г. и май сме една от първите организации, създадени в началото на прехода, която е активна и днес. Личната ми мотивация е вярата, че всичко е възможно, но само ако някой положи усилия да се случи. Аз съм оптимист, а това е ключово, когато работиш в организация, която няма директна власт да променя политики, а действа дългосрочно – с анализи, събития, кампании, формиране на обществено мнение, участие в коалиции и т.н.
Как обяснявате на близките си какво работите?
Отне им известно време на родителите ми да разберат с какво се занимавам, но след много наблюдения, обяснения и реални резултати вече разбират. Това обаче сякаш все още не е напълно осъзнато, защото не могат да обяснят на трети човек. На децата ми няма защо да обяснявам, те с всичко са наясно – според тях аз цъкам на компютър, пътувам и ходя на събития.
Коя книга четете в момента?
В момента чета „Кратка история на иновациите“ от Мат Ридли – описва примери от цял свят от последните 300 години на процеса на подобряване на живота ни чрез иновации. Повечето истории сочат, че работещите иновации са често резултат от грешка, случайност или непрестанен процес на подобрение на дадено изобретение, което е било неприложимо в първоначалния си вариант. Поуката е много важна за мен – никога не трябва да се отказваме да подобряваме нещата, които са важни за нас.
Каква е мисията на Вашата организация? Разполагате ли с постоянен екип, офис?
Мисията на ИПИ е да представя ролята и възможностите на па- зара за решаване на предизвикателствата, пред които обществото се изправя. ИПИ е изключително активна организация и има постоянен екип от икономисти и юристи.
Откъде най-вече черпите легитимност?
Често се случва към нас да се обръщат хора, компании, асоциации, които имат проблем или решение на такъв в публичната политика. Причината е, че в изминалите 30 години сме показали, че сме изключително постоянни във вярата си, че повече свобода за хората и бизнеса е правилният път към повече възможности и растеж. Работата с данни, разбирането на българската икономика, натрупването на опит и постоянното наблюдение на дебата и развитията също до- принасят за това нашите тези да се чуват, понякога да се приемат от политиците, а бизнесът да търси експертизата ни, когато става въпрос за подобряване на бизнес средата.
Могат ли гражданските организации успешно да допринасят за промяна към по-добро в живота на хората?
Разбира се, че допринасят за подобряване на живота на хората. За която и голяма промяна да се сетите, в която и да е публична политика у нас, можете с бързо търсене да идентифицирате гражданските организации, които са я предложили или са били активни партньори на администрацията в дизайна, въвеждането и прилагането ѝ. Отделно, ролята на сектора да бъде нащрек възпира много потенциални недобри практики, което също е положителен принос.
Как си представяте гражданския сектор след 15 години?
Много повече малки, но силни, активни и динамични организации, които действат в местните общности, но вече не само за решаването на конкретни проблеми, но и за предлагането на визионерски инициативи и решения.
Кои са петте най-важни сфери, в които е нужно да се влага най-много гражданска енергия в България?
Всяка сфера има нужда от подобрение, особено в настоящата ситуация, когато изкуственият интелект дава възможност на всеки  да го използва за това. Ако става въпрос за публични политики, които имат нужда от голяма гражданска енергия, то ще посоча здравеопазването, грижата за възрастните хора, медиите и бързото адаптиране на учебното съдържание, за да е релевантно поне малко на реалността.
Има ли нужда от програми като Фонд Активни граждани?
Гражданските организации винаги ще имат нужда от подкрепа – както за конкретни инициативи, така и за разширяване на влиянието и дейността си. В този смисъл програми като ФАГ са силно полезни и необходими. ФАГ ни позволи да фокусираме усилията си в посока по- добряване на социалната политика, като от аналитична дейност успяхме да вложим много повече усилия в застъпническа дейност, кое- то в крайна сметка доведе до конкретна промяна.
Фонд Активни граждани (Active Citizens Fund) е програмата за подкрепа на гражданското общество в България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2014–2021 г. (ФМ на ЕИП). Оператор на Фонд Активни граждани България през изминалите седем години беше Фондация „Институт „Отворено общество – София“, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“./ngobg.info

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG