Любителите на шоколада ще трябва да понесат нова вълна от поскъпване, тъй като ефектите от скока на цените на какаото продължават да се усещат в търговската мрежа - но по-добри новини може да дойдат до следващия Великден, пише CNBC.
През последните години цените на какаото достигнаха рекордни върхове заради неблагоприятно време, нашествия от вредители и ограничени доставки от Западна Африка, която осигурява близо три четвърти от световното производство. Към това се прибави и общата инфлация в търговията на дребно, която оскъпява продуктите и намалява търсенето на сладки удоволствия. Според проучване на британската организация Which? шоколадовите изделия са били най-засегнатата категория в магазините през 2024 г., с годишна инфлация от 11%. В САЩ подобни продукти поскъпнаха с около 12% за година.
"Не вярвам цените на какаото някога да се върнат на предишните нива," заяви шефът на Lindt & Sprüngli Адолф Лехнер. Въпреки че какаовите фючърси леко се понижиха през 2025 г., ефектът няма да се отрази скоро на крайния потребител. "Индустрията все още изпитва последиците от рекордните цени в края на 2024 г.," обясни Трейси Алън от J.P. Morgan. Според нея дефицитът на суровина означава "по-високи цени за по-дълго".
Все пак около Великден може да настъпи известно облекчение благодарение на по-добри климатични условия, увеличено производство и нови насаждения в Еквадор и Бразилия. Но дългосрочните проблеми - болести и недоинвестираност в Кот д"Ивоар и Гана - ще държат глобалните цени високи. Допълнителен натиск оказват и фактори като по-високи разходи за труд във Великобритания и митата в САЩ./
"В крайна сметка потребителите ще продължат да плащат скъпо за шоколад още дълго," предупреждава Хамад Хюсеин от Capital Economics. /dir.bg