Създателят на уникалния за България научен сайт www.nauchensviat.eu Илия Митков: Знанието се цени от много малко хора, Благоевград е пример за град, от който излизат страшно много специалисти, учили без любов

Създателят на уникалния за България научен сайт www.nauchensviat.eu Илия Митков:  Знанието се цени от много малко хора, Благоевград е пример за град, от който излизат страшно много специалисти, учили без любов

Създателият на уникалния за България научен сайт www.nauchensviat.euИлия Митков:  Знанието се цени от много малко хора, Благоевград е пример за град, от който излизат страшно много специалисти, учили без любов

 

Казвам се Илия Митков, роден съм на 30 декември 1988 година в град Пловдив. От 20 години живея в Благоевград . Средното си образование завърших в СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, а висшето си - в ЮЗУ „Неофит Рилски”, специалност „География”. В момента следвам магистратура „Регионално развитие”.

Разкажете какво точно представлява вашият сайт www.nauchensviat.euи защо го създадохте?

Това е един образователен сайт свързан изключително с науката, подобен сайт не е правен в България, това беше една от нашите идеи. Искахме да направим нещо, което ще е интересно за младите хора, нещо синтезирано, за да могат да си правят справка, да научават нови неща, да се информират за най-новите научни открития. Сайтът обхваща различни сфери от науката  като антропология,  астрономия и космос, палеонтология, география, биология, химия и т.н. С времето мислим да го разрастваме, на този етап е това.

Кои са таргетите, към които отправяте научният си проект, студентите ли са основните ви читатели и откъде черпите информацията?

Не става въпрос само за студентите, сайтът е и за учениците и въобще  за всички възрастови групи, всеки има какво да прочете в него. Написан е на малко по-различен език, т.е някои статии са на по-лесно достъпен език за обикновените потребители, други са по-трудни и изискват повече познания, за да бъдат разбрани. Занапред, целта ми е да събера по-голям екип от хора, които да дават идеи, да пишат статии, да превеждат материали. За момента зад сайта Научен свят стоим аз и моят колега Росен Илиев,  имаме също подкрепата на един преподавател от ЮЗУ, професор Цанко Цанков. Той сподели с нас свои лекции, на които лично е  автор и са уникални и никъде другаде не могат да бъдат прочетени. Тук е мястото да спомена, че материалите в нашия сайт не могат да бъдат копирани и пействани на друго място, т.е. ако някой иска да ползва информацията като помагало, той трябва да си я препише, за да може да я представи в доклад например, а когато едно нещо се преписва, то се и научава. Така нашата информация, или поне малък процент от нея, остава в главите на хората, които искат да я ползват. Нашата идея е не само да го развиваме в посока хората да четат и да се опитват да запомнят нещо, а да развием тяхната обща култура и компетентност, да започнат да мислят и да се справят с проблемите. Смятаме да публикуваме тестове, игри, да качваме клипове, снимки. Разбира се не сме единствените в България, които отделят внимание на науката, има и други сайтове като Нешанъл Джеографик, Наука.бг , но нашият е малко по-различен, ако хората го разгледат ще разберат спецификата ни.

Откога nauchensviat.euе в мрежата?

Сайтът е пуснат от началото на септември месец  като го разработвахме близо една година, статиите се пишат от повече от година и половина. Радваме се, че постигаме по 150 уникални посещения на ден, което за един млад сайт е доста добре. Естествено се опитваме да гоним по-голяма посещаемост, но това не зависи само от информацията, която предлагаме, но и от пласирането в търсачките и най-вече в Гугъл.

Как стои въпросът с финансите, някой помага ли ви със средства и вие печелите ли  от проекта си?

Единствено ние с огромното желание и труда, който влагаме всеки ден, който е между 8 и 10 часа. Разходите ни не са толкова много – около 300 лева. Ние си пишем статиите, ние поддържаме сайта, единствено сме си закупили хостинг и домейн, а пък с другите неща сами се справяме. Естествено, занапред бихме искали да имаме някаква печалба. Аз лично се занимавам с маркетинга , опитваме да приобщим партньори към нас, контактуваме с рекламодатели и спонсори, които биха се заинтересовали от нашия проект. Предполагам, че до  три месеца ще има напредък по въпроса с финансите. Искам да подчертая, че засега го правим за идеята и от любов към науката, все още не регистрираме приходи, пък  времето само ще си покаже. Като цяло, науката се цени от много малко хора. Те отчасти я разбират, осъзнават я, но не се стремят в тази насока. Благоевград е пример за такъв град, от който излизат страшно много специалисти  като юристи, адвокати, счетоводители, икономисти, но повечето от тях просто учат, за да учат нещо, а не го правят с любов. Аз и моят колега Росен Илиев сме завършили География и сме свързани с нея и подобните й науки, затова и направихме сайта, от любов.

Споменахте, че учите магистратура „Регионално развитие”, как смятате вие като млад специалист, развит ли е нашият  регион?

Бих казал, че за България, Югозападният  регион е сравнително добре развит. Знаете, че от различни краища на България идват тук, за да работят, да учат, да се развиват. Като област и община мисля, че Благоевград е добре структуриран, имаме добра инфраструктура, развит туризъм, университети, които говорят красноречиво за това. Кризата е основен фактор, но може би тя е по-скоро преувеличена, прекалено много се говори за нея. Все пак историята помни далеч по-големи кризи, например през 40-те или 50-те години, когато наистина е нямало какво да се яде. Може би сега е просто криза свързана с по-малко дрехи, по-малко материални придобивки. За младите основно се отразява в плащане на квартири, по-малко дискотеки и кафета.

Разкажете ми за последното научно откритие, изненадайте ме с най-актуалната информация от вашия уеб сайт.

Има интересна статия за полярните мечки и за това как са станали бели, но предлагам всеки да посети nauchensviat.euи сам да разбере защо.

Интервю на ДАВИД КАЛПАЧКИ

Коментари

  • 20.10.2012, 08:13
    Браво колеги, радвам се, че сте толкова иновативни, аз като настоящ учител по география, оценявам достоверната информация в сайта. Пожелавам ви много късмет и успех в това трудно начинание!
    Тошко
  • 18.10.2012, 06:50
    Познавам това момче и семейството му. Похвално, че във века на чалгата и простотията прави образователен сайт!
    Благоевград
  • 18.10.2012, 02:37
    Браво на момчето, желая му успех!!!
    Веселин
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG