Топполицаят Ботьо Ботев: Преди разстрела на Луканов 4-5 пъти правят опити да го взривят!

Топполицаят Ботьо Ботев: Преди разстрела на Луканов 4-5 пъти правят опити да го взривят!

Ботьо Ботев е бивш началник на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция". Неговото име е пряко свързано с делото за разстрела на Андрей Луканов. И до днес виновен за убийството на експремиера няма. И петимата, до които стигат разследващите, са оправдани в съда окончателно. А остава по-малко от година до изтичането на давностния период… „Не се притеснявам да говоря на тази тема, защото това е историята на България, това не е делото на Ботьо Ботев или на някой друг!”, казва топченгето, сатанизирано през годините. Той е единственият български гражданин, за награждаването на когото с орден “Стара планина” има президентски указ, но ... високото отличие не му е връчено до ден днешен!
Предлагаме ви продължението на шокиращия му разказ единствено пред “ШОУ”:



- При предишното ни интервю стигнахме до разказа на Гопе от Елин Пелин за неговата роля в организацията на убийството на Луканов. За пръв път той споменава имената на Ангел Василев и Юрий Ленев. Какво предприехте по-нататък, господин Ботев?
- Какво разказа Гопе? Гопе от Елин Пелин и Ангел Василев са родственици. Няколко дни след срещата им с Гопе идва Ленев и му поставя искането на Ангел Василев - Луканов да бъде убит, като ползва неговите познати руснаци от Елин Пелин.

Следват конкретни действия. Ленев дава снимки на Гопе, показва му адреса на Луканов на ул. “Латинка”, разговарят и за сумата, предложена за убийството - 100 000 долара. Гопе осъществява контакт с Кичатов и Кутепкин. Разказът на Гопе в детайли се припокриваше с фактологията, изложена от Кичатов.

На следващия ден Гопе и Кичатов бяха приведени в Националната следствена служба. Прегледани са от лекар. Проведени са официални разпити според изискванията на закона в присъствието на адвокати.

Както вече го казах, Ленев и Василев бяха нови, неизвестни лица по веригата. Предприеха се действия по установяване и задържане. Течът на информация би бил фатален.

Вечерта изчакахме да светне в дома на Ленев, защото, ако бяхме влезли, когато него го няма, щеше да се разчуе, че полиция го търси и той щеше да избяга. Оставихме пост да наблюдава. На следващата вечер група за задържане видяла една кола да разтоварва нещо и да влиза в апартамента, в който знаехме, че живее Ленев. Бяхме разбрали, че той е домоуправител. Казах на момчетата: „Влизате като полицаи от 6-о районно и казвате на Ленев, че трябва да дойде до Районното именно в тази връзка”. Бяхме се разбрали, като го изведат, един да остане в дома му и да проведе един информативно-заблуждаващ разговор с жена му. 

Аз съм вече в базата в Копривщица и чакам да го докарат. В 10 часа вечерта това се случи. Като го вкараха, видях, че е с белезници. Попитах: „Защо сте му сложили белезници? Свалете ги!”. Като му свалиха белезниците, видях, че китките са му зачервени. Защото той, като разбрал, че не го викат като домоуправител, а го повеждат към групата на баретите, 

се опитал да се измъкне и да избяга

Вкарали го насила в колата. Тогава са му притегнали и белезниците. Сложихме му на ръцете някакви марли с ракия, защото нямаше спирт, за дезинфекция.

5-10 минути водихме с него някакъв общ, почти философски разговор. Казах му: “Тук си за сериозни неща /без да му казвам за какво точно/, от теб зависи, от поведението ти - ти си на един огромен кръстопът в момента - който път избереш, той ще бъде!”. Накрая вметнах: “Ти си деветата дупка на кавала, но...”. А той: “Абе, не съм деветата дупка, ама съм на кавала…”. Явно, още като видял баретите, му е станало ясно, че сме стигнали до него. 

И започна да разказва всичко. В разказа на Ленев се припокриваше напълно казаното от Кичатов и Гопе. 

Продължението беше - неговата роля по указание на Василев. Обясни как, къде и кога са му предадени и парите за убийството от Василев, в кой трезор на банка са държани. При проверката впоследствие това беше установено.

На сутринта в 7-7.30 ч тръгнахме оттам към следствието. Как си представяте, че мога да заведа “пребит, с изтръгнати нокти” човек в следствието?! Там бяха изненадани от развитието на събитията по случая. Никой не беше очаквал да се развият толкова бързо и главоломно. Но това беше плод на години работа! Казах на Боби Карайотов, лека му пръст, добър следовател беше: “Боби, нещата са много сериозни, веднага викайте градския прокурор Нестор Несторов, той да разпита Ленев”. Боби беше на същото мнение: “Да, веднага го викам”. Дойде Несторов. Даже следователят Олег Янев излезе, да не присъства на разговора с Ленев, защото той щеше да го разпитва и да не се влияе впоследствие. 

Първите думи на Нестор Несторов към Ленев бяха: “Някой да е упражнявал физическо насилие спрямо вас?”. “Не”. Някой да ви е давал психотропни вещества?”. “Не”. 

Несторов започна да разговаря с него, без да сме му обяснявали нищо. Ленев започна да говори и разказа това, което беше разказал и пред мен. Час и половина-два! Накрая Несторов го попита: “Знаете ли, че заради това, което ми разказахте досега, ще носите тежка наказателна отговорност?”. Ленев отговори: “Знам”. “Имате ли адвокат, ако не, съгласен ли сте да ви назначим служебен защитник на този етап?”. “Съгласен съм”. Извикаха служебен адвокат, следователят. Олег Янев си го взе и започна разпитът. 

Следствието продължи 2-3 години. До края на предварителното разследване в продължение на две години Ленев е поддържал дадените показания, включително беше проведена и очна ставка с Ангел Василев.

- Кога се появи личността на Русов по делото?
- Първоначално задачата за убийството на Луканов е поета от Кичатов и Кутепкин. Започва се проучване на адреса и движението на Луканов. Впоследствие, след малко повече от месец, двамата разбират, че поръчката не е за бизнесмен, а за депутат и бивш министър-председател. 

Това ги стряска

По предложение на Кутепкин решават да се потърси Русов - техен познат от Бердянск, който “в момента е зле финансово”, по думите на Кутепкин. Кичатов намира Русов, прави предложението и то е прието. Русов иска от Кичатов да му намери стари дрехи, за да се предреши като клошар и да не прави впечатление. Кичатов отвежда Русов в Елин Пелин в хотел “Гайдарец”, където в една стая е изхвърлен багаж след затварянето на хотела. Още през 1993 година, Кичатов, Кутепкин и други близки техни украинци живеят там. Кичатов се запознава с администраторката Катя и впоследствие тя е негова дългогодишна приятелка. От тази стая Русов взема джинсов панталон, синьо яке и чанта, която да напълни с боклуци. Това бе за първи път разказано и саморъчно написано от Кичатов още във вилата в Копривщица. 

Русов предлага убийството да се извърши с взрив. Изчислили пътя, по който минава Луканов, и решили да сложат взрива в градинката. Гопе кара Ленев да им намери взрив, но той казал да не го занимават с тази работа.

Тогава Кичатов отива в Айтос, където живее негов приятел, който се занимава с оръжия. Той го праща във Варна, където да търси някой си Чайката. Той отива, намира го, Чайката му казва да отиде в София при Светльо, той да му намери взрив. Идват в София и купуват от този Светльо взрив и дистанционно. 

4-5 пъти Русов залага взрив пред дома му, но, когато Луканов минава, той не се задейства. Явно, са ги излъгали с некачествен взрив за 2000 долара. Тогава Русов казва на Кичатов:“Намери нещо друго, така няма да стане!”. Кичатов екстремално, понеже е притиснат, че бави поръчката, отива и изважда пистолета от убийството на Шанин, който е скрил в района на Елин Пелин.

- Къде е разминаването между Софийския градски съд и Апелативния съд в мотивацията по присъдите?
- Фактологията, която изнесох, е предварителната оперативна работа по случая - т.е. полицейската дейност. Подчертавам още веднъж - тя няма доказателствена стойност. Не влиза нито ред във воденото предварително производство близо около две години. През този период, питам още веднъж – в следствието ли упражняваха насилие спрямо задържаните?! 

И тук е мястото да цитирам „гениалния” извод в мотивите на Апелативния съд, достойни за Книгата на „Гинес”: „В конкретния случай, впечатлява обстоятелството, че колкото по-интензивно е било насилието над подсъдимите, толкова по-нататък във времето след първоначалния разпит тримата правят самопризнания. Най-сериозни са уврежданията, причинени на подсъдимия Ленев, с най-голяма продължителност са именно преживените от него болки и страдания, с оглед на които той е най-„последователен” в признаването на своето участие в извършването на престъплението. Разпитът пред съда на подсъдимия Кичатов също не може да заличи факта на упражненото над него физическо насилие”. Чудесен логически извод в официална мотивация на съдебно решение от „независима” съдийка!

Ако съпоставим мотивите на Софийския градски съд и Апелативния съд, видимо изводите на последния са да оборва изведените и приети доказателства по първоинстанционната присъда, и по-точно - наподобяват адвокатски пледоарии.

Но да бъдем конкретни: три са основните насаждани извода, прозиращи по цялата обосновка на мотивите на Апелативния съд: упражненото насилие, разпит на Ботев не е според изискванията на НПК. Мотивът на съда е, че съм заинтересован, понеже съм участвал в разследването. Все едно на известни юристи не им е ясно, че полицейските действия не са участие в разследването, разминаване в показанията на различни свидетели, описващи убиеца – извод, лишен от житейска логика.

Насилието е водещ мотив за оправдателни присъди по трите убийства – Луканов, Шанин, Кутепкин

Много лесно при желание, тогава и сега, може да се докаже несъстоятелността на тази теза. Кои са източниците, които твърдят, че е имало насилие – адвокати, роднини на подсъдимите и фалшифицирана медицинска справка на д-р Димова - лекар в арест, направила първоначален преглед на Ленев, което беше доказано по съдебен път.

- По кое дело се доказва, че медицинската справка на д-р Димова е фалшифицирана?
- По дело за насилие спрямо Ленев, водено във Военна прокуратура, срещу полицаите от групата за задържане. Но те ли са изтръгвали показания?! Без да знаят за какво става въпрос. 

Делото е водено в рамките на осем години и след оправдателната присъда по убийството на Луканов е прекратено поради липса на престъпление. 

Във връзка с насилието бе въведена в заблуждение обществеността в България. Ще посоча още един факт - противоречивите позиции на всички адвокати по делото. По ползваните в Копривщица законови, разрешени СРС на първа инстанция се изготвиха Веществено-доказателствени средства /ВДС/. Те бяха приобщени като доказателства в делото. Адвокати намериха формални пропуски по изготвяне на задачите по СРС и се води люта битка от тях за изключване от доказателствения материал. С тях биха подкрепили пренията си за „насилието”. А именно там е ясно как са водени разговорите, какво са разказали за убийствата... Съдът реши да уважи исканията им. А можеше да прослуша или да прочете изготвените ВДС, дори от любопитство, за вътрешно убеждение. 

По това важно дело имаше и друг вариант, непротиворечащ на НПК- да бъдат разпитани като свидетели работилите служители по ползваните СРС – те не са полицейски служители.

- Какви факти и обстоятелства се разминават в изводите на двата съдебни състава?
- Бих посочил много, и то съществени. По делото “Луканов” двата съдебни състава се ръководят в решенията си по едни и същи факти и доказателства. И, естествено, възниква въпросът: съдебният състав на СГС правно некомпетентен ли е, за разлика от този на Апелативния съд? 

Налага се този размисъл при внимателен прочит на двата мотива по двете дела, защото няма доказателство, което да не е оборено и отхвърлено в решението на Апелативния съд! Бих казал – това е правен абсурд! Една-две грешки – да, но ... по всички аспекти на делото?!

По разглежданото дело се касае за четири убийства, свързани с обектите по изпълнението им, с различна мотивация. Но да изключим това на Кудев, но останалите три – Шанин, Луканов, Кутепкин – има съвкупност по фактология – субекти, ползвано оръжие и самата реализация на случаите. Нима в хронологията по разследването им не се налагат изводи за размисъл? 

Защо беше смачкан случаят “Шанин”? - Защото след присъда за убийството на Шанин, никога не можеше да има оправдателна присъда по убийството на Луканов. Защо беше смачкано убийството на Кутепкин? - По същата причина. Вие, журналистите, често сте задавали въпроси към Василев, Русов, Ленев: защо вас избраха да обвиняват? Отговорите са смешни и необосновани. Дори гениален режисьор не би могъл да сглоби подобен спектакъл!

- Значи вие смятате, че Апелативният съд не е преценил обективно наличните доказателства по делото “Луканов”?
- По принцип избягвам да правя коментари, свързани със съдебната система. Съдът е институция, която е нужно да се уважава, но тази институция е съставена от физически лица. Те грешат, или се поддават на влияние. 

Ще споделя само някои факти: 

На местопроизшествието е оставена от убиеца пазарска чанта. От нея, фиксирано от свидетели, е изваден пистолетът, с който е стреляно. Кичатов сам разказва за чантата, описва я. Русов взема тази чанта от Кичатов, яке и панталон, за да се легендира като клошар. Извършва се разпознаване в следствието на чантата и другите вещи, съобразно изискванията на НПК в присъствието на поемни лица, преводач, експерти, адвокати. Кичатов разпознава чантата, оформя се протокол, правят се снимки. Подписват се всички участващи в следственото действие лица, като накрая следователят пропуска да се подпише. Формален пропуск – да! Но материално действието е извършено! Считам, че уважаемият съд сам можеше да извика и разпита в съда поемните лица и другите участници, или да върне делото в прокуратурата за доизясняване на този факт. Но той не го направи. А това важно веществено доказателство бе изключено от делото!

- Политическо ли е убийството на Луканов? 
- Много пъти са ме питали политическо ли е убийството на Луканов. Въпросът е много деликатен. Съществуват факти по делото за конфликта между Румен Спасов и Луканов, между техните бащи Мирчо Спасов и Карло Луканов. 

Румен Спасов смята, че Луканов е виновен за смъртта на баща му

след демокрацията, защото той е пратен в затвора и там умира.

За този конфликт не е крил и самият Румен Спасов. Той е разпитан процесуално няколко дни след убийството на Андрей Луканов и открито заявява: “Аз не крия, че се радвам за смъртта на Луканов, но не съм участвал”. Но Ангел Василев беше паж на Румен Спасов. 

За мен убийството на Луканов е на икономическа основа, но с политически последици. Много косвени факти говорят за това. Историята оставя следи и е необходимо те само да се разгадават и анализират. Трябва да си отговорим на въпроса: кога се появява в общественото пространство групировката “Орион”, кой повдигна проблема и започна борба с нея?

Делото за убийството на Луканов е престъпление срещу съдебната система на България! Фактите и обстоятелствата по делото “Луканов” говорят недвусмислено за авторството на извършеното престъпление. 

Разговарял съм професионално с колеги из цяла Европа. Те ме питат: “Как е възможно това?!”… 

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG