Почина дългогодишният приятел на Поморие проф. Божидар Димитров

Почина дългогодишният приятел на Поморие проф. Божидар Димитров

Вчера /01.07.2018 г./ на 72-годишна възраст почина дългогодишният директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва история и археология в Софийския държавен университет. Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник II степен от декември 1985 г., почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Често определян като „човекът институция”, в края на 2017 г. проф. Димитров бе удостоен с отличие за изключителния му принос за развитието и утвърждаването на българската култура на национална идентичност.

Божидар Димитров е автор и научен консултант на сценариите на повече от 25 документални и научнопопулярни филми. Написал е над 50 книги, сред които и няколко, любопитно разказващи за миналото на Поморие. „Сигурен съм, че след десетина години целият бряг на Бургаският залив (от Емона до Созопол) ще бъде една цялостна поселищна агломерация… Но Поморие ще си остане отделен град – най-вече заради древната си история и духа на жителите си”, пише професорът в книга от 2012 година.

Последното му официално гостуване в града ни бе през 2015 г., когато той взе активно участие в кръглата маса на тема: „Чудесата на Поморие – нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“. Божидар Димитров бе не просто гост, а истински приятел на Поморие.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев изказва съболезнования на близките на професора. Светла му памет!

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG