Готов е проектът на наредба за защита на храните с географски обозначения

Готов е проектът на наредба за защита на храните с географски обозначения

За обществени консултации е достъпен вече проектът на наредба за подготовка и представяне на искания до ЕК относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на на производителите и контролиращите лица.

С проекта се предвижда отмяна на Наредба № 16 за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица. Необходимостта от редица промени в Наредба № 16 с цел синхронизирането ѝ с последните изменения в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, налага нейната отмяна.

С последните изменения в Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз базата данни на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения и на храни с традиционно специфичен характер, както и базата данни на лицата, които осъществяват контрол за съответствие със спецификацията на тези продукти, се заменят с публичен регистър на тези производители и на контролиращите лица. Това налага замяната на тези наименования в проекта на наредба, включително и в наименованието ѝ. Синхронизират се и сроковете за информиране на компетентното звено в Министерството на земеделието, храните и горите при промяна във вписаните обстоятелства при производителите и контролиращите лица.

С проекта на наредба се улеснява процедурата по вписване и заличаване на производителите в регистъра на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения и на храни с традиционно специфичен характер чрез публикуването на образци на заявления. Контролиращото лице трябва да предоставя на производителя сертификат за съответствие на продукта с неговата спецификация след вписването на производителя в регистъра на производителите, тъй като до момента в редки случаи този сертификат се издаваше и преди вписването на производителя в съответния регистър. При смяна на контролиращо лице, предходното контролиращо лице е длъжно да предостави на новото контролиращото лице копие на контролните листа от извършените проверки при производителя за предходната година и копие на сертификата за съответствие на производителя.

Със заключителните разпоредби към проекта се предлага актуализиране на термина регистри и в Наредба № 6 от 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официалния контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG