България също иска да плаща авансово по директните схеми след 16 октомври

България също иска да плаща авансово по директните схеми след 16 октомври

България поиска да бъде включена в проект на регламент на Европейската комисия за предоставяне възможност на определени държави-членки на Европейския съюз (ЕС) да изплатят завишен размер авансови плащания по схеми за директни плащания и някои мерки за развитие на селските райони за 2019 г. Проектът се разработва въз на основата на искания от страна на държави-членки, при които има тежки климатични условия, засягащи земеделската дейност, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

Идеята е авансови плащания да могат да се правят след 16 октомври в годината на заявяване. Те ще бъдат само по схеми за подкрепа, по които Разплащателната агенция е приключила всички проверки.

Това беше обсъдено на заседание на Смесения комитет по директни плащания и РСР към Европейската комисия, проведено в Брюксел на 28 август, като  държавите-членки на ЕС единодушно подкрепиха проекта.

Държавите-членки се съгласиха вчера с поредица от мерки за подкрепа, предложени от Комисията, за да облекчат финансовите затруднения, с които се сблъскват фермерите поради лошите условия, и да увеличат наличността на фуражи за животни.

Комисарят по земеделието и селските райони Фил Хоган коментира: „От началото на екстремните климатични събития следим отблизо ситуацията и сме готови да подкрепим нашите фермери. Комисията беше в тесен контакт с всички държави-членки през целия период и ние реагирахме бързо при необходимост. Тези мерки трябва да облекчат финансово европейските фермери и да ги предпазят от недостиг на фураж за добитъка им. “

Действията, за които държавите-членки се договориха вчера включват възможността за по-високи авансови плащания и няколко изключителни дерогации относно правилата за екологизиране. Засегнатите земеделски производители ще могат да получават по-висок процент от плащанията си по Общата селскостопанска политика (ОСП), за да подобрят паричния си поток. Това включва:

  • Изплащане до 70% от техните директни плащания към средата на октомври;
  • И получаване на 85% от плащанията за развитие на селските райони веднага след официалното приемане на пакета от мерки в началото на септември./agrozona.bg
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG