Фондът на фондовете облекчи условията за отпускане на микрокредити

 Фондът на фондовете облекчи условията за отпускане на микрокредити

Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете, ще се отпускат при по-облекчени условия, съобщиха от институцията.

Целта е те да станат достъпни за по-широк кръг крайни получатели и да се улесни процесът на кандидатстване за тях. 

Предвиденият публичен ресурс за микрокредитиране със споделяне на риска е 23,9 млн. лв., осигурени от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд. Средствата стигат до предприятията чрез три финансови посредника - "СИС Кредит", "Микрофонд" и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Фондът вече подписа анекси към споразуменията с всички тях, с които подобрява условията по заемите. С тях се разширява обхватът на кредитополучателите - финансиране вече могат да получат фирми и самонаети лица, регистрирани преди не повече от 5 години. Досега условието беше кандидатите да имат по-малко от 3 приключени финансови години.

Облекчават се и административните изисквания за доказване на целесъобразността на извършваните разходи, финансирани чрез кредит по финансовия инструмент.

С цел преодоляване на последствията от COVID-19 за период от девет месеца след края на извънредната епидемична обстановка се прилагат допълнителни облекчения:

- възможност за гратисен период за главницата и/или лихвата по кредита до три години;

- възможност за отпускане на малки кредити до 5000 лв.;

- отпада изискването кандидатът за кредит да не е разпределял печалба.

Микрокредитите със споделен риск подкрепят създаването и развитието на стартиращи компании и социални предприятия. Със средствата се подпомагат също предприятия, чиито собственици са представители на уязвими групи - безработни над шест месеца, младежи до 29-годишна възраст, хора с увреждания.

Кредитите са в размер до 48 895 лв., а срокът за тяхното погасяване е до 10 години. Те се отпускат за придобиване на материални и нематериални активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието или самонаетото лице. С тях могат да се покриват и други разходи, свързани с основната стопанска дейност, включително професионално обучение на работниците или предприемача./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG